Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lai­sen Veikko Tör­mä­sen sei­nä­maa­laus avautuu kat­so­jal­le par­hai­ten ase­ma­lai­tu­ril­ta ja junan ik­ku­nas­ta – Val­miil­la mu­raa­lil­la on pi­tuut­ta 125 metriä

Loput seinämaalauksesta valmistuu ensi kesänä Rautatienkadun varteen nousevien kerrostalojen autohallin betoniseen julkisivuun.

Veikko Törmäsen Menopaluu-seinämaalauksen pääosassa vuorottelevat isot mustat ja valkoiset neliöt.
Veikko Törmäsen Menopaluu-seinämaalauksen pääosassa vuorottelevat isot mustat ja valkoiset neliöt.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Taidemaalari Veikko Törmänen seisoo Oulun rautatieaseman laiturilla kaula kenossa katsellen pohjoiseen ja ylöspäin. Juuri valmistuneella Törmäsen seinämaalauksella on pituutta 60 metriä ja korkeutta viisi metriä.

Törmäsen taiteelle tunnusomaiset eriväriset, suuret ja pienet geometriset peruskuviot, tällä kertaa neliöt, hahmottuvat jatkumoksi ja tiivistyvät kokonaisuudeksi, kun betonisen julkisivun maalausta katsoo kauempaa läheltä ratakiskoja.

– Tilanne elää jatkuvasti muurin pinnassa. Valot ja varjot häiriköivät ja rikkovat kiinnostavalla tavalla seinämän pintaa, Törmänen kuvailee.

Rakennustehon hallituksen puheenjohtaja Ari Tuutti soitti ja ehdotti Törmäselle seinämaalausta Rautatienkadun varteen nousevien kerrostalojen autohallin betoniseen julkisivuun ja osin viimeisenä valmistuvan kerrostalon ikkunoita peittävään seinään. Yhteistyö Rakennustehon kanssa sai alkunsa syksyllä 2016.

Törmänen teki luonnoksia seinämaalauksesta ja esitteli Tuutille kolme eri vaihtoehtoa. Sopimus taiteilijan ja Tuutin välillä syntyi varsin nopeasti ja kivuttomasti.

Nyt seinämaalauksesta on valmiina 60 metriä, mutta Törmäsen työ jatkuu ensi kesänä, kun kolmas kerrostalo valmistuu Rautatienkadun varteen ennen pohjoista alikulkua.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.