Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lai­nen py­ro­tek­nik­ko ryhtyi puu­haa­maan naa­pu­rus­ton yh­teis­tä ilo­tu­li­tus­ta vuoden vii­mei­sen päivän illalle – "Ta­voit­tee­na kau­pun­gin komein"

Oulu
Yhteisen ilotulituksen puuhaporukka Jarkko Varpainen, Kimmo Suorsa ja Jaana Hirvonen kävivät tutkimassa viime viikolla jäätilannetta Taskisenrannassa.
Yhteisen ilotulituksen puuhaporukka Jarkko Varpainen, Kimmo Suorsa ja Jaana Hirvonen kävivät tutkimassa viime viikolla jäätilannetta Taskisenrannassa.
Kuva: Pekka Kallasaari/Arkisto

Oululaisella pyroteknikolla Jarkko Varpaisella on kunnianhimoinen suunnitelma vuoden viimeisen päivän illalle. Miehen tavoitteena on järjestää Herukan edustalla merenjäällä kaupungin komein uudenvuoden ilotulitus.

Suuri joukko oululaisia pääsi ihastelemaan Varpaisen uudenvuoden raketteja jo vuosi sitten.

– Hain viime uudellevuodelle luvan ammattilaistuotteilla järjestettävälle ilotulitukselle, ja sana lähti kiirimään. Lopulta tulitusta saapui katsomaan satoja ihmisiä ja kiitosta sateli, Varpainen kertoo.

Kuluvan vuoden lähestyessä loppuaan Varpainen alkoi saada yhteydenottoja edellisvuoden yleisöltä.

– Minulta kyseltiin, että järjestänkö yhtä komean ilotulituksen tänäkin vuonna. Tuumasin, että voisin järjestää vaikka kaupungin komeimman, jos vain saan siihen apuja.

Pari tonnia kasassa

Niin lumipallo lähti pyörimään. Varpainen avasi ideasta suunsa ja sai nopeasti ympärilleen lähialueen asukkaista ja yrittäjistä koostuvan tukijoukon, joka ryhtyi puuhaamaan yhteistä ilotulitusta Varpaisen apuna.

Tietoutta Suomen Ilotulitus Oy:n kanssa yhteistyössä järjestettävästä ilotulituksesta on levitetty muun muassa Herukan ja Pateniemen sekä lähinaapurustojen Facebookin puskaradioissa.

– Ideana on se, että jokainen – niin yksityishenkilö kuin yrityskin – voi ostaa palasen ilotulitusta haluamallaan summalla. Mitä suurempi potti, sitä näyttävämpi show, Varpainen sanoo.

Tällä hetkellä yhteisen ilotulituksen kassassa on jo liki kaksituhatta euroa.

– Edellisvuoden ilotulituksen budjetti oli noin tonnin, eli nyt saadaan jo puolta suurempi näytös järjestettyä, Varpainen iloitsee.

Yhteiseen ilotulitukseen voi osallistua 13. joulukuuta saakka.

– Sen jälkeen käynnistyy näytöksen suunnittelu. Näiden ammattilaistuotteiden kanssa se ei mene aivan niin, että raketti hankeen ja tulta perään. Suunnittelu on monen päivän homma.

Tulituspäivän aamuna käynnistyy näytöskentän rakentaminen, joka sekin ottaa tunteja.

– Riippuu lopullisesta summasta, tuleeko uudenvuoden tulituksesta niin sanottu puikkokeikka vai ammutaanko tulitteet sähkölaukaisulla.

Varpainen kertoo myös musiikin yhdistämisen näytökseen olevan mahdollista, jos pottia saadaan vielä ylöspäin.

Harrastuspohjalta

Jarkko Varpainen kertoo kiinnostuneensa pyrotekniikasta jo pienenä poikana.

– Lapsena kaikki rahat pistettiin aina uudenvuodenpommeihin ja niitä ammuttiin suurella intohimolla, hän kertoo.

Aikuisiällä kiinnostus pyrotekniikkaan vei miehen ensin rakettimyyjäksi.

– Ensimmäisen näytökseni järjestin kuluttajatuotteilla muutamia vuosia sitten Siikalatvalla.

Ammattilaistuotteisiin Varpainen pääsi käsiksi pari vuotta sitten osallistuttuaan Suomen Ilotulitus Oy:n pyroteknikkokoulutukseen. Siitä lähtien mies on järjestänyt firman ammattilaisnäytöksiä niin yrityksille kuin yksityisillekin.

– Virallisista pyroteknikon papereista huolimatta teen tätä edelleen ihan harrastuspohjalta ja rakkaudesta lajiin. Esimerkiksi tulevasta yhteisestä ilotulituksesta ei jää euroakaan omaan kukkarooni, vaan järjestän tämän sataprosenttisesti omaksi ja oululaisten iloksi, lähihoitajaksi parhaillaan opiskeleva Varpainen kertoo.

Positiivista palautetta

Jarkko Varpainen kertoo saaneensa yhteisen ilotulituksen järjestämisestä valtavasti positiivista palautetta etenkin sosiaalisen median kautta.

– Tällainen jäälle keskitetty naapuruston yhteinen ilotulitus on nähty turvallisemmaksi kuin se, että jokainen lähettää taivaalle raketteja omilta pihoiltaan. Roskaamienkin tässä vähenee, samoin aamusta yömyöhiin paukuttelu.

Yhteisen ilotulituksen on määrä käynnistyä uudenvuodenaattoiltana kello 20.30. Näytös kestää viidestä kymmeneen minuuttia.

– Turvanauhoin eristetty ampumakenttä on näillä näkymin jäällä, parin sadan metrin päässä rannasta. Parhaat paikat seurata näytöstä on Taskisenrannan venesatama tai niin sanottu Sahavuori, Varpainen vinkkaa.