Luonnonsuojelu: Yli sata heh­taa­ria kei­das­aa­pa­suo­ta suo­jel­tiin Oulussa

Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

OSAOn opet­ta­jat ovat vah­ti­neet 1-vuo­tias­ta Lumia, jotta hänen äitinsä on saanut tehtyä kou­lu­teh­tä­viä rau­has­sa: "Kyl­lä­hän Laura se sankari on"

Lumin isovanhemman kiitosviesti somessa on kerännyt paljon tykkäyksiä.

Oulu
Vaikka Lumi Luomajoki on toisinaan ollut päiväkodissakin, hän on tuttu näky myös OSAOn Kaukovainion yksikössä. Opettajat Katariina Pyrrö-Joensuu (vas) ja Sari Käyhkö ovat leikittäneet Lumia, jotta Laura Juustila on voinut keskittyä koulutehtäviin.
Vaikka Lumi Luomajoki on toisinaan ollut päiväkodissakin, hän on tuttu näky myös OSAOn Kaukovainion yksikössä. Opettajat Katariina Pyrrö-Joensuu (vas) ja Sari Käyhkö ovat leikittäneet Lumia, jotta Laura Juustila on voinut keskittyä koulutehtäviin.
Kuva: Pekka Kallasaari

– Tiistai taisi mennä siinä, että ihan vain itkin. Oli niin helpottunut olo, että kaikki on nyt paketissa, oululainen Laura Juustila, 20, kertoo pidellessään reilun vuoden ikäistä Lumi-tytärtään sylissä.

Juustila sai juuri ennen joulua suoritettua liiketoiminnan perustutkinnon OSAOn Kaukovainion yksikössä.

Kun Juustilan äiti, Marjo Airaksinen kiitteli joulun alla Facebookin Puskaradiossa vuolaasti Juustilan opettajia, julkaisu keräsi nopeasti yli 6 000 tykkäystä.

”Te olette mahdollistaneet sen, että tyttäreni vetää ihan supernopeassa aikataulussa opiskelut loppuun. Pyydätte häntä ottamaan tyttärensä kouluun mukaan, jotta saatte askarrella hänen kanssaan. Olette vahtineet minun lapsenlasta, että tyttäreni on saanut opiskella. Hattu nousee päästä teidänlaisten ammattilaisten edessä”, Airaksinen kirjoitti sydämien kera.

”Vain tukikeppejä”

Laura Juustilan opettajat Sari Käyhkö ja Katariina Pyrrö-Joensuu hymyilevät kilpaa Juustilan Lumi-tyttärelle.

– Olemme ihastelleet Sarin kanssa, miten Laura on hoitanut hommansa. Eivät kaikki lähde oman lapsensa kanssa kouluun. Ja hän on luottanut meihin niin, että olemme saaneet auttaa Lumin kanssa.

Apu on tullut tarpeen, sillä täpärällä oli, että Juustilan opiskelut olisivat mutkistuneet entisestään.

Juustila aloitti liiketalouden perustutkinnon opiskelun vuonna 2017, ja äitiysloma luonnollisesti venytti opiskeluaikaa.

Kesken opintojen uudistuneet tutkinnon perusteet aiheuttivat puolestaan sen, että Juustilan olisi täytynyt vaihtaa opintonsa uusiin tutkinnon osiin, ellei hän olisi valmistunut vuodenvaihteeseen mennessä.

– Jos olisin tämän tiennyt, en olisi pitänyt niin pitkää äitiyslomaa, Juustila huo­kaisee.

Pyrrö-Joensuu ja Käyhkö kuitenkin tsemppasivat Juustilaa jaksamaan viimeiset metrit.

Toisinaan Juustila yritti toisella kädellä hyssytellä vaunuissa ääntelehtivää lastaan nukahtamaan ja toisella kädellä tehdä koulutehtäviä. Silloin Käyhkö ja Pyrrö-Joensuu ottivat vaunut, jotta Juustila sai kaksi kättä vapaaksi. Välillä opettajat kävivät käytävällä juoksemassa menevän Lumin kanssa kilpaa, jotta Juustila sai työrauhan.

Pyrrö-Joensuu toi jopa oman tyttärensä vanhan tonttupuvun Lumille koulun joulutapahtumaan.

– Kyllähän Laura se sankari on. Me olemme Sarin kanssa olleet vain tukikeppejä, Pyrrö-Joensuu hymyilee.

Yhteys tärkeintä

Pienet lapset eivät ­OSAOlla ole nuorten keskuudessa ihan arkipäiväinen näky. Sari Käyhkö ja Katariina Pyrrö-Joensuu näkevät kuitenkin, että opiskelijoiden on tärkeää voida suorittaa opintonsa yksilöllisesti.

– Jos opinnot kerran keskeyttää, takaisin tuleminen voi olla vaikeaa, Pyrrö-Joensuu tietää.

– Tärkeintä on saada pidettyä yhteys.

Nyt Juustila aikoo hetken hengähtää, mutta mielessä siintää jo tuleva syksy ja mahdolliset jatko-opinnot.

– Ne ovat tavoitteena.