Suomen kansa valitsee tammikuussa kolmannentoista presidentin. Tälläkin kertaa ensimmäisellä kierroksella on ehdokas lähes kaikilla puolueilla.
Syksyn Taloustutkimuksella tehdyn kyselyn mukaan kärkiehdokkaina ovat Haavisto (vihr.) ja Stubb (kok.). Kumpikaan ei tule saavuttamaan yli puolia annetuista äänistä ensimmäisellä kierroksella, mutta toiselle nämä ovat menossa, jos muista ehdokkaista kukaan ei yllä laukalle.
Haavisto tulee saamaan vihreät taakseen ja osan SDP:n ja vasemmiston äänistä, huolimatta siitä, että Haavisto on ilmoittanut ettei ole yhtään punainen, ja tämä saa monet vasemman laidan äänestäjistä vaihtamaan ehdokastaan. Tämä kannatus ei vielä riitä Haavistolle. Stubb saa äänet kokoomukselta, perussuomalaisilta, kristillisiltä sekä valtaosan keskustan äänestäjistä.
Presidentinvaalit ovat henkilövaalit, äänestäjät valitsevat ehdokkaan kokemuksen ja henkilökohtaisten ominaisuuksien, kuten iän, sukupuolen, eleiden ja edustuksellisuuden perusteella. Valittavan henkilön on katkaistava siteet omaan puolueeseensa valituksi tultuaan, joten toisella kierroksella valitaan vain kahdesta henkilöstä kukin sopivaa.
Kokemusta löytyy molemmilta, kun taas koulutusta vain Stubbilta. Onko meillä rohkeutta edustuksellisuuden osalta poiketa perinteisestä heteroparista ottamassa vastaan valtiovieraita, tai tehdä vastaavia vierailuja maailmalle. Presidentti ja hänen puolisonsa ovat tämän ajan somessa jatkuvassa tarkkailussa niin työssä kuin vapaa-aikanaankin.
Onko Haavisto sitten sopiva? Katsotaanpa hänen toimintansa ulkoministerinä 2019, kun UM valmisteli suomalaislasten kotiutusta al-Holin leiriltä tarvittaessa nopeastikin. Operaatiosta käytettiin nimeä ”Operaatio Korpi”. Haavisto tai Marinin hallitus ei antanut toimeksiantoa, vaan tehtävä olisi jäänyt UM:n virkamiehen Tuomisen vastuulle. Hän ei tähän suostunut, koki sen lainvastaiseksi ja joutui siten Haaviston syrjinnän kohteeksi.
Haavisto sotki tähän presidentinkin. Perustuslakivaliokuntakin totesi, että Haaviston toimintaan ei voi pitää vähäpätöisenä. Haavisto on myös vaatinut, että Suomi kohdistaisi Venäjää kohtaa mahdollisimman lievää pakotelinjaa poiketen EU-kannasta.
Alexander Stubbin positiivisuus ja rento olemus on jakanut kansaa. Muistamme muun muassa seikkailut polvihousuissa. Hän on voimakas liberaalin demokratian kannattaja. Stubb on myöntänyt tehneensä 2008 virhearvion Venäjän suhteen kannattaessaan viisumivapauden myöntämistä. Rosatomin ydinvoimalaan hän piti kuin koko hallituskin puhtaasti energiapoliittisena ratkaisuna, toisin kuitenkin on käynyt.
Ensimmäisellä kierroksella kunkin ehdokkaan äänestäjät antavat äänensä pääosin omilleen. Toisella kierroksella tapahtuu sekoittuminen, äänestetään henkilöä. Jos vastakkain ovat Haavisto ja Stubb, peli tulee olemaan tasaväkinen ja alkavien vaalitenttien onnistuminen tulee ratkaisemaan kenestä presidentti.
Stubbin pakasta löytyy kuninkaantekijä. Isoja muutoksiakin voi vielä tapahtua muidenkin ehdokkaiden osalta. SDP lähtee reippaasti takamatkalta ja uskon, että ehdokaskaan ei ole kaikille mieleen. Olli Rehniä pidetään värittömänä virkamiehenä ja keskustan kannatusluvuilla yllätys olisi selviytyminen toiselle kierrokselle. Mika Aaltolan h-hetki meni jahkaillessaan alkaako vai ei.
Seuraavan presidentin tärkein tehtävä tulee olemaan Nato-Suomen johtaminen, siellä asemointi ja vahvojen kontaktien luominen. Myös vaaditaan johtamiskykyä, jämäkkää päätöksentekoa yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Martti Leskelä
Kiiminki