Oulun kaupunginhallitus esittää, että pienten koululaisten iltapäivätoiminnan maksua korotettaisiin sadasta eurosta 160 euroon, siis 60 prosentilla. Tämä merkitsisi noin 100 000 euron säästöä kaupungin vuosibudjetissa.
Kaupunginhallitus esittää myös, että ulkoistettaisiin muun muassa ateriapalveluja ja puhtaustoimintoja, joissa työskentelee tunnetusti enimmäkseen naisia.
Ulkoistaminen merkitsisi 200–300 euron vähennystä monen naisen, äidin, entuudestaan hyvin pieniin kuukausituloihin. Kokemuksesta tiedetään, että ulkoistaminen johtaa myös palvelutason heikkenemiseen.
Entisenä lastensuojelun työntekijänä ja yhden pienen ekaluokkalaisen mummuna olen näistä esityksistä todella järkyttynyt.
Oulussa on laumoittain johtajia ja päälliköitä, joista monien työ taitaa olla enimmäkseen tyhjän pyörittämistä ja kokouksissa istumista. Suunnitellaan tuntitolkulla miten ihmisten tulisi tehdä töitä, mutta työtä tekevät ovat ihan muualla.
Uskon, että muutamien tarpeettomien johtajavirkojen lakkauttamisella saavutettaisiin vuodessa sama säästö kuin pienituloisten palkan alentamisella ja pikkukoululaisten iltapäivätoiminnan maksujen korottamisella.
Tuntuu myös oudolta, että säästöesitykset pohjautuvat ulkoiseen arviointiin, jota ei varmaan ihan ilmatteeksi ole tehty.
Kun johtajia ja päälliköitä on koko ajan enemmän, mikseivät he työntekijöitä kuunnellen tehneet säästöesityksiä, joiden pohjalta kaupungin luottamushenkilöt olisivat päättäneet mistä säästetään. Sitä vartenhan heidät on tehtäviinsä valittu ja siitä heille maksetaan palkkaa. Säästöä sekin olisi ollut.