
Kansalaisilla on mahdollisuus ihmetellä ja ihastella valoa hehkuvia teoksia vastapainoksi marraskuun pimeydelle, kun Oulun kaupunki järjestää Lumo-valofestivaalin viikonloppuna 17.–19. marraskuuta. Valotapahtuma sai alkunsa kymmenen vuotta sitten 2013, jolloin sillä juhlistettiin kuntaliitosta eli uuden Oulun syntyä.
Lumo-valofestivaali on osoittautunut kymmenessä vuodessa kansaa vetäväksi perhetapahtumaksi. Kaupungin laskelmien mukaan valotaidetta kävi viime vuonna 2022 katselemassa kolmen päivän aikana noin satatuhatta ihmistä.
Kohteet sijoittuvat totutusti tänä vuonna Oulun keskustaan sekä Hupisaarten kaupunginpuiston alueelle. Lisäksi ohjelmaa järjestetään alueellisesti eri puolilla kaupunkia. Valoteosten toivotaan houkuttelevan ihmisiä ulkoilemaan perhekunnittain ja lisäävän iloista mieltä vuoden pimeimpään aikaan. Tämän vuoden festivaalin teemana on mielen hyvinvointi.
Kun kansalaisyhteiskunta voimistui Suomessa noin sata vuotta sitten, liki kaikkia ja kansakunnan eri väestöryhmiä yhdistävä toiminta suuntautui eniten urheiluun. Oulussakin suurimmat yleisötapahtumat liittyivät urheilukilpailuihin. Tervahiihto sekä Oulun ympärijuoksu kiinnostivat niin, että ladut ja kadut sekä niiden varret pullistelivat väkijoukoista.
Urheilun ohella taide on perinteisesti tarjonnut ihmisiä yhdistävää elämänsisältöä. Oulun Lumon tapainen joukkotapahtuma on uudenaikainen ja tervetullut laaja-alainen sarja kulttuuriesityksiä, joihin on sananmukaisesti matala kynnys tai kynnystä ei ole ollenkaan, kun ne järjestetään kaikille avoimesti ja maksuttomasti julkisilla paikoilla ulkona.
Oulun Lumo-valofestivaali luo osaltaan esimakua siitä, millaiseksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi Oulu voi muotoutua vuodeksi 2026. Kuten Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen kirjoitti Kalevan Puheenvuoro-kirjoituksessaan (Kaleva 29.10.), Oulun "kulttuuri-ilmasto" tarvitsee muuttuakseen tekijöitä, jotka luovat elävän, vetovoimaisen ja nyrpeydestä vapaan kaupungin. Kaupunkiorganisaation vastuulle jää luoda edellytykset sille.
Useita ruokaravintoloita ja kahviloita osallistuu myös Lumo-valofestivaaliin tarjoamalla viikonlopun aikana Lumo-Menu -nimellä erityisiä annoksia tai juomia. Kaupunkien ilme rakentuu paljolti kunkin kaupungin ravintolatarjonnasta ja niiden ilmeestä. Ravintoloissa voi kohdata tuttuja, puolituttuja tai tuntemattomia ihmisiä. Hyvät ravintolat ja kahvilat jos mitkä luovat vahvasti yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Siksi on tärkeää, että oululaiset ravintolat lähtevät mukaan yleisötapahtumiin.
Suomessa ja vielä enemmän maaseutumaisessa Oulussa on harvinaista, että ravintoloihin lähdetään iltaisin koko perheen kanssa. Etelä-Euroopassa, kuten Espanjassa, Ranskassa tai Italiassa on normaalia, että lapset istuvat iltaa ja syövät aikuisten kanssa ravintolassa myöhään viikonloppuisin.
Tällaiseen eri sukupolvien rentoon yhdessäoloon soisi kannustavaa ilmapiiriä myös Ouluun. Lumo-valofestivaalin aikana lapsiperheille tarjoutuu mahdollisuus kiertää taide-esityksissä ja poiketa sen päälle kahvilaan tai ruokaravintolaan.