Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nii­nis­tö kiitti Bidenia vah­vas­ta tuesta tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa – Biden va­kuut­ti Yh­dys­val­to­jen si­tou­tu­mis­ta Natoon

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitivät lehdistötilaisuuden Presidentinlinnassa Pohjoismaiden huippukokouksen jälkeen.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitivät lehdistötilaisuuden Presidentinlinnassa Pohjoismaiden huippukokouksen jälkeen.
Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Presidentti Sauli Niinistö kiitti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia tämän vahvasta tuesta presidenttien yhteisessä tiedotustilaiseessa.

Niinistö sanoi Bidenin olevan yksi heistä, jotka ovat olleet kirjoittamassa uutta vaihetta Suomen turvallisuuspolitiikassa.

Viesti Yhdysvalloista on Niinistön mukaan ollut selvä ja yhtenäinen. Yhdysvaltain tukea Euroopalle ja Natolle ei ole syytä epäillä myöskään tulevaisuudessa.

Niinistön mukaan Natoon hakeutuessa varauduttiin Venäjän kielteisiin reaktioihin, mutta tilanne on nyt rauhallinen. Suomalaiset tuntevat olonsa turvalliseksi.

Tiedotustilaisuudessa Biden vakuuttaa maansa sitoutumista sotilasliitto Natoon. Biden sanoi, että Yhdysvallat on aina sitoutunut Natoon.

Sotilasliitolla on Yhdysvalloissa kansan ja kongressin ylivoimaisen enemmistön tuki riippumatta yhden puolueen äärielementeistä, Biden korosti.

– Kun kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, se tekee maailmasta turvallisemman ja vähentää todennäköisyyttä sotien syttymiselle.

Bidenin mukaan olemme parhaillaan historian käännekohdassa. Biden sanoi, että päätökset, jotka teemme nyt, vaikuttavat 40–60 vuoden päähän.

Biden puhui myös Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille Naton huippukokouksessa Vilnassa kerrotusta sitoumuksesta Ukrainan pitkäaikaisesta tukemisesta jo ennen maan Nato-jäsenyyden varmistumista.

– Ukraina tulee liittymään Natoon, kun sota loppuu. En usko, että sota jatkuu vuosia, koska Venäjä ei voi jatkaa sitä vuosia.

Biden toivoo, että Ukraina etenee merkittävästi vastahyökkäyksessään ja se johtaa lopulta neuvotteluihin sodan lopettamisesta.

– Venäjä ei voi voittaa sotaa Ukrainassa, vaan Putin on itse asiassa jo hävinnyt.

– En näe, että Putin voisi käyttää ydinasetta Ukrainassa. Koko muu maailma on sanonut, että älä tee sitä.

Niinistö isännöi tänään huippukokousta Yhdysvaltain presidentti Bidenin ja Pohjoismaiden päämiesten kanssa Helsingissä.

Biden ja Niinistö tapasivat delegaatioidensa kanssa ennen huippukokousta. Tämä tapaaminen kesti lähes tunnin.

Juttua päivitetään.