
Oulun seudun kolmeen saareen, Iin Röyttään, Kellon edustalla sijaitsevaan Kropsuun ja Kuivaniemen Hietakallaan rakennetaan parhaillaan uusia päivätupia. Lautarakenteiset, 25-neliöiset tuvat valmistuvat tulevan talven aikana ja ovat valmistuttuaan kaikkien saaressa liikkujien vapaassa käytössä.
Röytän tupa on rakenteilla Hepoharjuun, vanhan kodan paikalle. Kropsun ja Hietakallan tuvat rakennetaan vanhojen taukopaikkojen sijoille.
– Uudet tuvat ovat entisiin kotarakenteisiin verrattuna huomattavasti valoisampia, koska niissä on ikkunat joka seinustalla ja kivat pariovet. Tupien keskellä on tulisijat ja seinustoila penkit, kenttäpäällikkö Hannele Kytö Metsähallituksen Luontopalveluista kuvailee.
Nimensä mukaisesti päivätuvat ovat tarkoitettu ainoastaan päivävierailuun. Yöpyminen tuvissa on kielletty.
– Metsähallituksella on erikseen yöpymiseen tarkoitettuja autio-, varaus- ja vuokratupia. Lähimmät tällaiset merellä sijaitsevat tuvat löytyvät Iin Röytästä ja Hietakallasta, Kytö kertoo.
Uusien päivätupien lisäksi Oulun seudun saarissa on tehty ja tullaan tekemään myös muita rakennus- ja kunnostustöitä.
– Viime talvi teki tuhojaan saarissa ja jouduimme alkukesällä korjaamaan lukuisia suojasatamia laitureineen, Hannele Kytö kertoo.
Kropsun laiturirampit uusittiin kokonaan kuluneena kesänä. Ensi kesän ohjelmassa on muun muassa Röytän kolmen kilometrin mittaisen luontopolun kunnostaminen.
Erityistä tunnelmaa
Hannele Kytö sanoo syksyn olevan erinomaista aikaa vierailla saarissa.
– Saarissa on syksyisin aivan erityinen tunnelma. Minusta juuri näihin aikoihin, kun luonto valmistautuu talveen, Perämeren karu kauneus ja avaruus tulee hienolla tavalla esiin.
Kytö sanoo saarissa riittävän retkeilijöitä vuoden ympäri – talven tullen veneilijät vaihtuvat hiihtäjiksi ja moottorikelkkailijoiksi.
Metsähallitus vastaa päivätupien jätehuollosta ja toimittaa päivätuville polttopuut ympäri vuoden. Retkeilijän vastuulla puolestaan on huolehtia tuvan ja ympäristön siisteydestä ja polttopuiden pilkkomisesta.
– Minulla on sellainen tuntuma, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan melko hyvin, Kytö sanoo.
38 miljoonaa euroa
Retkeily on kasvattanut korona-aikana merkittävästi suosiotaan, ja Metsähallitus on vastannut tähän korjaamalla ja kehittämällä suosittujen luontokohteiden palvelurakenteita ympäri Suomen.
Valtakunnallisesti Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut erilaisina erillisrahoituksina 38 miljoonaa euroa tälle hallituskaudelle kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteiden korjaukseen ja kehittämiseen.
Perämerellä tapahtuviin kunnostuksiin käytetään reilut 250 000 euroa.
Perämeren alueen pidemmän tähtäimen kehitystä ohjaa hoito- ja käyttösuunnitelma, jota Metsähallituksen Luontopalvelut parhaillaan päivittää yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Suunnitelma sisältää Perämeren kansallispuiston, Perämeren saaret ja Iin Röytän. Suunnitelmalla ohjataan alueen virkistyskäyttöä ja luonnonsuojelua sekä sovitetaan yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteita.