Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ma­kean­hi­mo on osin ge­neet­tis­tä ja miel­ty­mys makeaan syn­nyn­näis­tä – Aivot käyt­tä­vät sokeria polt­toai­nee­na, mutta liikaa her­kut­te­lua on syytä välttää

Sokeria tai valkoista viljaa sisältävät tuotteet – eli nopeat hiilihydraatit – saavat verensokerin heittelemään. Nopeaa nousua seuraa aina nopea lasku ja sokerikrapula. Iina Laine syö makeaa yleensä vain kotona, koska armoton väsymys iskee pian herkuttelun jälkeen.

Iina Laine yhdistää herkuttelun rentoutumiseen. Makean syöminen saa aluksi aikaan tyytyväisyyden tunteen, mutta pian sen jälkeen seuraa tila, jota hän kutsuu aivokoomaksi.
Iina Laine yhdistää herkuttelun rentoutumiseen. Makean syöminen saa aluksi aikaan tyytyväisyyden tunteen, mutta pian sen jälkeen seuraa tila, jota hän kutsuu aivokoomaksi.
Kuva: Mauri Ratilainen

Makeanhimo on tuttu tunne helsinkiläiselle Iina Laineelle. Hän syö herkkuja päivittäin. Mieliteko iskee erityisesti silloin kun hän on väsynyt. Makean syönti pahentaa väsymystä entisestään.

– En yleensä syö makeaa ihmisten ilmoilla, koska tiedän, etten välttämättä jaksa sen jälkeen liikkua. Tulee sellainen aivokooma. Vireystila laskee ja tulee lötkö olo, Laine sanoo.

Isoäitinsä luona kasvanut Laine herkutteli lapsuuden karkkipäivinä marjoilla, vihanneksilla ja hedelmillä. Vain pari kertaa vuodessa hän sai bebe-leivoksen. Makeisiin herkkuihin Laine tottui vasta sen jälkeen, kun hän muutti pois kotoa 18-vuotiaana. Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin jäätelö saattaa korvata joskus aamupalan tai lounaan.

– Minulla ei ole aina itsehillintää mitä tulee herkkuihin. Joskus riittää karkki tai pari, mutta välillä saatan syödä makeaa pitkin päivää.

Lapsuudessaan Iina Laine tapasi saada pari kertaa vuodessa bebe-leivoksen. Makeisiin herkkuihin hän tottui muutettuaan pois kotoa 18-vuotiaana.
Lapsuudessaan Iina Laine tapasi saada pari kertaa vuodessa bebe-leivoksen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.