Liikunta: Mu­hos­lai­nen Sanna Pie­ni­nie­mi on sat­san­nut liik­ku­mi­seen­sa yli 30 000 euroa

Hiihto: Suo­si­tun Iinatin hiih­to­la­dun tau­ko­ka­tos romahti

Luitko jo tämän: Nämä pojat kan­ta­vat Kärppiä tu­le­vai­suu­des­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lukeva ihminen tietää enemmän it­ses­tään – nuori voi lu­ke­mal­la kä­si­tel­lä vai­kei­ta asioi­ta, joista ei pysty muille pu­hu­maan

Lukutaidon heikkenemisestä on puhuttu jo vuosikausia. Viimeisimmän 15-vuotiaille tehdyn Pisa-tutkimuksen pääpaino oli vuonna 2018 lukutaidossa.

Tutkimus todisti, että Suomi on edelleen lukutaidon huippumaita, mutta heikkojen lukijoiden osuus on lisääntynyt runsaasti. Myös Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaiden joukossa lukeminen on vähentynyt.

Lukutaidon tärkeyttä perustellaan usein sillä, että lukutaitoinen ihminen kykenee osallistumaan yhteiskunnan toimintaan täysivaltaisena jäsenenä. Kriittinen lukutaito ja monilukutaito ovatkin erityisen tärkeitä nykypäivän monimediaisessa maailmassa.

Mielestäni ei kuitenkaan painoteta tarpeeksi sitä, mitä lukeminen – ja erityisesti kaunokirjallisuuden lukeminen – antaa henkiselle hyvinvoinnille ja itsetuntemuksen lisäämiselle. Olen saanut nähdä vetämissäni kirjallisuusterapeuttisissa ryhmissä, kuinka hyvin kirjallisuus toimii tunteiden ja ajatusten herättäjänä.

Nuori on suurten muutosten vaiheessa, jossa itseä ja omaa maailmankatsomusta etsitään.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.