Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Liit­to­kans­le­ri Scholz: Suomi ja Ruotsi voivat luottaa Saksan tukeen tur­val­li­suus­pää­tök­sis­sään

Pääministeri Marinin mukaan Suomen tähänastinen linja on luonut vakautta ja turvallisuutta Eurooppaan, mutta maailma on muuttunut.

Helsinki/Meseberg
Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskusteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskusteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta.
Kuva: CLEMENS BILAN

Liitokansleri Olaf Scholz lupaa Saksan tukevan Suomea ja Ruotsia niiden turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa. Mahdollinen liittyminen Natoon on maiden oma päätös, mutta jos siihen päädyttäisiin, voivat Suomi ja Ruotsi luottaa Saksan tukeen myös aikana hakemuksesta Nato-jäsenyyden toteutumiseen, Scholz sanoi.

– Siihen tunnemme olevamme eurooppalaisina velvoitettuja, Scholz sanoi.

Scholz ja koko Saksan muu hallitus ovat keskustellet tänään Euroopan turvallisuustilanteesta Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Mesebergissä lähellä Berliiniä.

Marin kehui tilaisuutta ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi käydä luottamuksellisia keskusteluja.

– Jaamme saman turvallisuusympäristön ja valintamme ovat riippuvaisia toisistaan. Ajoitus (tapaamiselle Saksassa) on täydellinen, koska Suomi ja Ruotsi ovat tekemässä tärkeitä turvallisuuspäätöksiä, Marin sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Scholzin ja Anderssonin kanssa.

Marinin mukaan turvallisuusympäristö on muuttunut perusteellisesti eikä paluuta entiseen ole.

– Näemme nyt selvemmin, mihin Venäjä haluaa meidät viedä: se on etupiirien maailma, jossa vahvimmalla on viimeinen sana, Marin sanoi.

Hänen mukaansa Suomen aiempi linja EU:ssa mutta Naton ulkopuolella on myös luonut vakautta ja turvallisuutta Eurooppaan, mutta erilaisessa maailmassa kuin missä nyt elämme.

– Meidän on päätettävä, haemmeko Naton jäsenyyttä vai jatkammeko nykyisellä linjalla, Marin sanoi.

Hän sanoi Suomen arvostavan Saksan johtajuutta EU:n yhtenäisessä reagoinnissa Venäjää kohtaan. Pakotteilla on jo vaikutusta, mutta niitä pitää Marinin mukaan laajentaa.

– Saksan johtajuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Marin lisäsi.