Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lasten ja nuorten säh­kö­tu­pa­koin­tiin liittyy ter­veys­vaa­ro­jen lisäksi lie­ve­il­miöi­tä – van­hem­mil­la on vel­vol­li­suus asettaa rajat

Kiusaamiseen ja väkivaltatilanteisiin on tullut mukaan nöyryytystä ja suorastaan toisen pakottamista. Tähän liitetään myös kännykällä kuvaaminen, ja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Näitä järkyttäviä videoita on löydettävissä alakouluikäistenkin puhelimista.

Valtakunnan uutiskynnyksenkin ylittänyt vapetus, eli sähkötupakan myynti, välittäminen ja käyttö on jo koko maata käsittävä ongelma lasten ja nuorten keskuudessa. Kouluissa törmätään ongelmaan viikoittain. Oppilaat käyvät vapettamassa koulun sisätiloissa, kuten wc-tilat, liikuntatuntien pukuhuonetilat ja niin edelleen.

Itä-Suomen yliopisto tutki sähkötupakan pitoisuuksia, jotka sisälsivät runsaasti raskasmetalleja, kuten lyijyä peräti 8,6 milligrammaa/litra. Lapset hengittävät myrkkyhöyryä. Markkinoilla on myynnissä myös kannabisöljyä sisältävää sähkötupakkaa.

”Kaikki rikosilmoitukset tallentuvat poliisin sähköiseen järjestelmään ja voivat vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen, muun muassa ammatinvalintaan ja työllistymiseen.”

Huolestuttava asia sähkötupakan polttamisen terveysvaarojen lisäksi on sen välittäminen, harmaan talouden bisnes ja väkivaltainen velanperintä ja siihen liittyvä uhkailu.

Esimerkkitapauksessa 17-vuotias nuorukainen tilasi netin kautta vapen kolmella eurolla, myi sen yläkoulun oppilaalle kolmellakymmenellä eurolla, josta jälleenvälittäjä sai viisi euroa. Oppilaat kokevat hienona asiana tienata rahaa rikollisella tavalla.

Alakoululainen osti tuotteen ja maksoi kaksikymmentä euroa, ja sovitusti lupasi lähiaikoina maksaa puuttuvan kymmenen euroa. Jo seuraavana päivänä ostaja koki laitonta väkivallalla uhkaamista myyjän taholta.

Lasten ja nuorten keskuudessa on yhä näkyvämpää uudenlainen trendi, ”jengikulttuurin” ihannointi. Kerätään porukka, sovitaan yhteinen tunnus, esimerkiksi jokin koru tai tietynlainen vaatetus. Porukalla etsitään kohdehenkilö, jota pelotellaan, uhataan väkivallalla tai väkivaltaa käyttämällä saadaan toisen omaisuutta haltuun – kyseessä on ryöstö. Ryöstön tunnusmerkit täyttävistä teoista kirjataan rikosilmoitus.

Tekoon syyllistynyt nuori ei välttämättä ajattele teon vakavuutta, eikä tiedäkään todellisia seuraamuksia, vaan toimii hetkessä. Ryöstön vakavuudesta kertoo se, että minimirangaistus teosta on vankeutta. Kaikki rikosilmoitukset tallentuvat poliisin sähköiseen järjestelmään ja voivat vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen, muun muassa ammatinvalintaan ja työllistymiseen.

Vetoan nyt vanhempiin, teillä on velvollisuus huolehtia alaikäisestä lapsestanne. Tärkeää on asettaa rajat ja arkirytmi kohdalleen. Olla tietoinen lapsen koulunkäynnistä, vapaa-ajanvietosta, kavereista, kännykän käytöstä ja sen sisällöstä, ja päihteiden käytöstä. Asettaa rohkeasti rajoja ja huolehtia niiden noudattamisesta, keskustella ja valistaa lasta ja nuorta toisen kunnioittamisesta, ja puhua näistä nyt pinnalla olevista asioista.

Huomioi, että nuori ei välttämättä kerro totuutta pelon vuoksi. Olkaamme vahvemmin läsnä nuoren elämässä.

Merja Rasinkangas

ylikonstaapeli, koulupoliisi

Oulu