Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Län­si­maat va­roit­ta­vat va­ka­vis­ta seu­rauk­sis­ta, jos Venäjä hyökkää Uk­rai­naan– Macron: "Hinta tulee olemaan Ve­nä­jäl­le korkea"

Saksan Scholz ja Ranskan Macron ovat yhtä mieltä, että tilanteen lieventäminen on ensisijaista.

Berliini/Washington
Venäjä on kuljettanut Valko-Venäjälle lisää sotilaskalustoa uusia Ukrainan lähellä järjestettäviä sotaharjoituksia varten. Taustalla on Venäjän mukaan Yhdysvaltain ratkaisu asettaa sotilaita valmiuteen tilanteen vuoksi.
Venäjä on kuljettanut Valko-Venäjälle lisää sotilaskalustoa uusia Ukrainan lähellä järjestettäviä sotaharjoituksia varten. Taustalla on Venäjän mukaan Yhdysvaltain ratkaisu asettaa sotilaita valmiuteen tilanteen vuoksi.
Kuva: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Useat länsimaiden johtajat varoittivat Venäjää vakavista seurauksista, jos se hyökkää Ukrainaan.

Tiistaina tavanneet Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Berliinissä, että maat pyrkivät yhdessä tilanteen lieventämiseen.

– Jos Venäjä hyökkää, siihen vastataan. Hinta tulee olemaan Venäjälle korkea, Macron kertoi tiedotustilaisuudessa.

Macron kertoi myös, että hän aikoo puhua Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimitse perjantaina.

Nimettömänä pysytellyt Ranskan presidentin avustaja kertoi maanantaina, että Venäjän ja Ukrainan edustajien on määrä tavata Pariisissa keskiviikkona ja keskustella Ranskan ja Saksan edustajien kanssa.

Britannian Johnson: Venäjän hyökätessä aiempaa kovemmat pakotteet

Myöhään maanantai-iltana useat Euroopan johtajat, sotilasliitto Naton pääsihteeri sekä Yhdysvaltain presidentti keskustelivat videopuhelussa Ukrainan ja Venäjän tilanteesta.

Videopuheluun osallistunut Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi tiistaina, että Venäjän hyökkäykseen vastattaisiin yhdessä rintamassa kovimmilla talouspakotteilla, joita Venäjälle on koskaan asetettu.

Yhdysvallat kertoi tiistaina, että mahdollisiin talouspakotteisiin kuuluisivat myös yhdysvaltalaisen huipputeknologian viennin rajoittaminen Venäjälle. Venäjä on monilla aloilla ulkomaisen huipputeknologian varassa, joten rajoitteilla pyrittäisiin jarruttamaan Venäjän pyrkimystä monipuolistaa talouttaan.

Venäjä aloittaa uudet sotaharjoitukset, syyttää länttä tilanteen kärjistämisestä

Venäjä kertoi tiistaina aloittavansa uuden sotaharjoituksen Ukrainan lähialueilla vastauksena Yhdysvaltain päätökselle asettaa tuhansia sotilaita valmiuteen Ukrainan ja Venäjän välisen tilanteen vuoksi.

Venäjän mukaan uuteen sotaharjoitukseen osallistuu noin 6 000 sotilasta vuonna 2014 miehitetyllä Krimin niemimaalla ja Ukrainan rajan läheisyydessä.

Yhdysvallat kertoi aiemmin asettavansa valmiuteen 8 500 sotilasta Ukrainan ja Venäjän välisen tilanteen kiristymisen vuoksi.