Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Lah­joit­tai­sit­ko hiuk­se­si ym­pä­ris­tön­suo­je­luun? Ou­lu­lais­kam­paa­mo­kin osal­lis­tuu pro­jek­tiin, joka kerää hiuksia raa­ka-ai­neek­si öl­jyn­tor­jun­taan

Viimeksi suuria määriä hiuksia on kerätty Suomessa tekstiiliteollisuuden tarpeisiin sota-aikana.

Tähän mennessä kaikki asiakkaat, joilta on hiuslahjoitusta pyydetty, ovat suostuneet, kertoo kampaamoyrittäjä Kaisa Heikkinen.
Tähän mennessä kaikki asiakkaat, joilta on hiuslahjoitusta pyydetty, ovat suostuneet, kertoo kampaamoyrittäjä Kaisa Heikkinen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kaisa Heikkinen raottaa kampaamon takahuoneessa pienen pyöreän muovisangon kantta.

Pömpelissä on noin neljän kuukauden tulos: kampaamon asiakkailta kerättyjä hiuksia. Pian Heikkinen laittaa ne suureen kirjekuoreen ja lähettää kirjeen Lahteen, missä hiukset huovutetaan matoiksi.

Kyseessä on Hiukka Hyvä -projekti, jossa kampaamoissa syntyvästä hiusjätteestä kehitetään uudenlaista materiaalia viherrakentamiseen, öljyntorjuntaan ja vedenpuhdistukseen.

Mukana keräämisessä on kampaamoja ja myös trimmaamoja ympäri Suomen. Vuoden 2021 aikana uudelleenkäyttöön sopivaa hiusta kerättiin noin sata kiloa.

Keräykseen sopivien hiusten ainoa ehto on, että ne ovat yli viisi senttimetriä pitkiä. Huonokuntoiset ja värjätyt hiukset käyvät hyvin.

Hius on hurja rasvankerääjä

Suomessa syntyy noin 450 tonnia hiusjätettä vuodessa, kertoo Hiukka Hyvä -projektin ideoija, helsinkiläinen ekokampaaja ja kuvataiteilija Miila Hyökki.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.