Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kolumni
Tilaajille

Laa­duk­kaal­le lain­val­mis­te­lul­le on oltava aikaa – nyt hal­li­tus muuttaa po­li­tii­kan suuntaa no­peas­ti ilman huo­lel­lis­ta val­mis­te­lua

Tietopohjan perusteellista selvittämistä ei pitäisi nähdä uhkana poliittisille tavoitteille. Vaikutusarviointeja olisi hyvä tehdä jo varhaisessa vaiheessa.

Lainvalmistelu nousi kuluneena syksynä puheenaiheeksi, kun Petteri Orpon tuore hallitus valmisteli uudistuksia sosiaaliturvaan. Hallitus jätti sidosryhmille poikkeuksellisen vähän aikaa lausuntojen antamiselle ehdotetuista sosiaaliturvan muutoksista. Hallitus perusteli lyhyitä lausuntoaikoja sillä, että muutokset haluttiin mukaan vuoden 2024 budjettiin.

Perustuslakivaliokunnan ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan käytännöt taas nousivat otsikoihin, kun sosiaaliturvan muutosten yhteisvaikutusten arviointia ei tehty kummassakaan. Hallitus siis priorisoi nopeita politiikan suunnanmuutoksia huolellisen valmistelun sijaan.

Demokratian toteutumisen kannalta on perusteltua, että vaalitulos alkaa näkyä politiikassa pian vaalien jälkeen. Poliittisen kiinnostuksen ohella usko siihen, että äänestämällä voi todella vaikuttaa, on yksi merkittävimpiä tekijöitä yksilön poliittisen osallistumisen kannalta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.