Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ku­va­tai­dear­vio: Tai­tei­li­ja­sis­kos­ten yh­teis­näyt­te­ly on mo­ni­ker­rok­si­nen ku­del­ma, jossa et­si­tään omaa paikkaa maail­mas­sa

Kuvat

Dear Y, – Aino Aksenjan ja Selma Haron yhteisnäyttely Galleria 5:ssä Oulussa, Hallituskatu 5, 25.9. saakka.

Aino Aksenjan (s. 1986) ja Selma Haron (s. 1989) yhteisnäyttely on monikerroksinen kuvista ja teksteistä rakentuva kudelma. Se on kolmiosaisen Dear X/Y/Z -näyttelysarjan toinen vaihe.

Trilogian ensimmäinen osa Dear X, nähtiin Helsingissä kaksi kesää sitten.

Jo nimessään näyttely puhuttelee suoraan jotakuta läheistä tai ainakin tuttua. Lähtösanoina näyttelylle voisi hyvin olla myös "Rakas päiväkirja", ja näin on kirjoitettukin näyttelyyn rakennetussa kodikkaassa lukunurkkauksessa luettavina olevien kahden päiväkirjan alkulehdille.

Aksenjan ja Haron yhdessä toteuttamien päiväkirjojen sivuilla mainitut X ja Y eivät kumpikaan kuitenkaan ole vain yksi henkilö, vaan lukuisia päiväkirjojen minäkertojan elämään liittyviä ihmisiä.

Keskeistä taiteilijakaksikon (ja siskosten!) työskentelylle on ollut dialoginen prosessi. Taiteilijat kertovat tutkivansa sitä, missä tekijyyden rajat kulkevat, ja voiko tiiviissä yhteistyössä enää erottaa, mikä on kenenkin ajatus ja teko.

Vaikka päiväkirjat on rakennettu poikkeuksellisesti kahden tekijän yhteistyönä, välittyy niistä lukijalle hyvin yhtenäinen ja kuin yhden ihmisen kokema maailma.

Päiväkirjat ovat myös kuin prisma, jonka läpi tarkastella koko näyttelyä, sillä niiden sivuilta voi löytää alkusyitä näyttelyn muiden teosten synnylle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.