Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kun­ta­pää­tök­sen­teon täytyy tukea kou­lu­tuk­sen ta­sa-ar­voa vah­vis­ta­via ra­ken­tei­ta

Koulutuksen tasa-arvo toteutuu Suomessa kansainvälisesti vertailtuna hyvin, mutta Suomen sisällä esiintyy rakenteellista eriarvoisuutta enenevissä määrin.

Vaikka koulutus on periaatteessa ilmaista esikoulusta korkeakouluun ja nekin suorat maksut tai kulut, joita on, ovat kohtuullisia, hinta näkyy muualla ja siihen vaikuttavat rakenteet: asuinalueet, perheen tarjoama sekä henkinen että taloudellinen tuki ja sosioekonominen tausta.

Esimerkiksi mahdollisuus harrastaa voi avata ovia painotetuille luokille tai erikoislukioihin ja vanhempien kyvyt ottaa selvää erilaisten koulujen, luokkien tai oppiaineiden hyödyistä vaikuttavat lasten ja nuorten näköaloihin.

Kuntapäättäjät voivat vaikuttaa koulutuksen tasa-arvoon vaikuttaviin rakenteisiin. Opetus on Suomessa tunnetusti laadukasta ja opettajat korkeasti koulutettuja, siitä ei ole kyse. Kyse on laajemmasta kokonaisuudesta ja epäsuoremmista tekijöistä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.