vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kun­ta­joh­ta­jat kii­reh­ti­vät lä­hi­ju­na­ko­kei­lua Oulun seu­dul­le

Oulun seudun kuntajohtajat toivovat lähijunasuunnitelmien etenevän ripeästi. Arkistokuva.
Oulun seudun kuntajohtajat toivovat lähijunasuunnitelmien etenevän ripeästi. Arkistokuva.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Oulun seudun kuntajohtajat toivovat pikaista etenemistä alueen lähijunakokeilussa. Oulun ja seitsemän lähikunnan kunnanjohtajat ovat laatineet asiasta kannanoton, jossa vaaditaan myös valtion sitoutumista lähijunaliikenteen kehitystyöhön.

Kannanoton mukaan lähijunaliikenteen edistämisen tulee olla vahvasti alueen eri viranomaisten ja päättäjien työlistalla. Parhaillaan laaditaan Oulun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa 2040. Kaksi tulevaisuuden skenaariovaihtoehdoista pohjautuu lähijunaliikenteeseen.

– Lisäksi tarvitaan pikaisesti tarvittavat laskelmat, millaisia rahallisia panostuksia seudun kunnilta vaaditaan lähijunaliikenteen käynnistämiseen, jotta alueella voidaan tehdä tarvittavat kuntien päätökset asian eteenpäin viemiseksi, kannanotossa sanotaan.

Kuntajohtajien mukaan Oulun seutu voisi ottaa mallia Tampereella tehdystä pilotista ja kokeilla lähijunaliikenteen toimivuutta. Pilotin tulisi olla riittävän pitkä, jotta junan käyttö, sen vaikutukset maankäyttöön, liikkuvuuteen ja koko seudulliseen syöttöliikenteeseen todennettaisiin.

Kannanotossa painotetaan, että kuntien lisäksi kokeiluun tarvitaan valtion vahva tuki niin toiminnan käynnistämiseen kuin investointeihin.