Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

KRP jatkaa epäil­lyn tur­val­li­suus­sa­lai­suu­den pal­jas­ta­mi­sen tut­kin­taa – epäil­lyt ja­ka­neet sa­la­liit­to­teo­rioi­ta so­siaa­li­ses­sa me­dias­sa

Kaksi epäiltyä oli pienpuolueiden ehdokkaina Oulun ja yksi Lapin vaalipiirissä viime eduskuntavaaleissa. Kukaan heistä ei päässyt eduskuntaan.

Keskusrikospoliisi (KRP) jatkaa epäillyn turvallisuussalaisuuden paljastamisen tutkintaa, jossa kolmen henkilön epäillään sosiaalisessa mediassa julkaisseen tai keränneen salassa pidettäväksi luokiteltavia tietoja. Epäillyt ovat jakaneet salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Jukka Nurmenniemi ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin, minkälaisista tiedoista on kyse tai miten siviilien epäillään saaneen niitä haltuunsa.

Rikoksesta epäillyt ovat olleet vangittuina esitutkinnan aikana, mutta nyttemmin heidät on vapautettu tutkintavankeudesta.

Epäillyt vangittiin viime huhtikuussa Oulun käräjäoikeudessa. He ovat sittemmin päässeet vapaalle jalalle. Kuvituskuva.
Epäillyt vangittiin viime huhtikuussa Oulun käräjäoikeudessa. He ovat sittemmin päässeet vapaalle jalalle. Kuvituskuva.
Kuva: Susanna Kemppainen

Nurmenniemen mukaan kaikkia kolmea epäillään edelleen rikoksesta.

Kaikki kolme epäiltyä olivat pienpuolueiden ehdokkaina viime eduskuntavaaleissa, mutta eivät päässeet eduskuntaan. Mikko Antero Vapa, 45, ja Anne Maria Oikarinen, 37, olivat ehdolla kristallipuolueesta Oulun vaalipiirissä. Marko Heikki Vapa, 45, oli Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokkaana Lapin vaalipiirissä.

Epäillyt ovat muun muassa julkaisseet Youtubessa videon, jolla he kertovat "maailmanlaajuisesta tunnelisodasta" ja kertovat selvittäneensä sen takia Helsingin tunneleita.

Kaleva julkaisee epäiltyjen nimet poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska heitä on epäilty maanpetosrikoksiin rikoslaissa kuuluvasta teosta sinä aikana, kun he olivat ehdolla eduskuntavaaleissa.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Tutkinnanjohtaja Nurmenniemi arvioi, että esitutkinta valmistuu ja tapaus siirtyy syyteharkintaan tämän vuoden loppupuolella.

Käräjäoikeuden taannoisissa vangitsemispäätöksissä epäillyn rikoksen tekoajan aluksi on merkitty tammikuun alku 2021.