Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Tilaajille

Koronan tee se itse -testit tulossa myös Suomen mark­ki­noil­le – HUS:n Leh­to­nen: Ko­ti­tes­tit eivät ole tai­ka­temp­pu koronan hal­lin­taan

Koronan kotitestit ovat ryöpsähtäneet Euroopan markkinoille vauhdilla. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että kotitestaukseen liittyy paljon ongelmia. Lehtosen mielestä kansalaisille maksutta jaettavat kotitestit ovat myös poliittista näytelmää. – Kun koronan hallinta ei ole mennyt putkeen, niin poliitikot haluavat tehdä taikatempun, jolla näytetään, että olemme tehneet kaikkemme asian hyväksi.

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää koronan pikatestausta järkevänä kohdennetuissa tilanteissa, esimerkiksi koululuokissa tai työpaikoilla.
HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää koronan pikatestausta järkevänä kohdennetuissa tilanteissa, esimerkiksi koululuokissa tai työpaikoilla.
Kuva: Arttu Laitala

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen suhtautuu kriittisesti koronan pikatesteihin, ja erityisesti kotona itse tehtäviin koronatesteihin.

Pikatesti-nimityksellä tarkoitetaan pääsääntöisesti antigeenitestejä, joissa tulos saadaan noin 15 minuutissa. Suomessa tavanomaisesti laboratorioissa käytettävä koronatesti on pcr-testi, jossa virus osoitetaan löytämällä sen perimää näytteestä.