Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Koronan tee se itse -testit tulossa myös Suomen mark­ki­noil­le – HUS:n Leh­to­nen: Ko­ti­tes­tit eivät ole tai­ka­temp­pu koronan hal­lin­taan

Koronan kotitestit ovat ryöpsähtäneet Euroopan markkinoille vauhdilla. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että kotitestaukseen liittyy paljon ongelmia. Lehtosen mielestä kansalaisille maksutta jaettavat kotitestit ovat myös poliittista näytelmää. – Kun koronan hallinta ei ole mennyt putkeen, niin poliitikot haluavat tehdä taikatempun, jolla näytetään, että olemme tehneet kaikkemme asian hyväksi.

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää koronan pikatestausta järkevänä kohdennetuissa tilanteissa, esimerkiksi koululuokissa tai työpaikoilla.
HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää koronan pikatestausta järkevänä kohdennetuissa tilanteissa, esimerkiksi koululuokissa tai työpaikoilla.
Kuva: Arttu Laitala

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen suhtautuu kriittisesti koronan pikatesteihin, ja erityisesti kotona itse tehtäviin koronatesteihin.

Pikatesti-nimityksellä tarkoitetaan pääsääntöisesti antigeenitestejä, joissa tulos saadaan noin 15 minuutissa. Suomessa tavanomaisesti laboratorioissa käytettävä koronatesti on pcr-testi, jossa virus osoitetaan löytämällä sen perimää näytteestä.

Pikatestien iso ongelma on Lehtosen mukaan se, että ne antavat vääriä positiivisia tuloksia.

Euroopan tartuntatautiviraston suositus on, että antigeenitestejä tulisi käyttää vain silloin, kun väestössä tai testatussa väestön osassa on tietty määrä tartuntoja. Viraston perussuositus on, että vasta, jos yli kymmenen prosenttia testattavista on positiivisia, niin silloin antigeenitesti on luotettava.

Suomessa positiivisten osuus on pyörinyt Helsingin seudulla 3,5 prosentin paikkeilla. Epidemian pahimpina päivinä Turussa testatuista lähes kuusi prosenttia oli positiivisia.

– Antigeenitesti ei ole kovin luotettava käytettäväksi populaatiossa, jossa ilmaantuvuusluvut ovat tällaisia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.