Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

Valmistuneet: Katso am­mat­tiin val­mis­tu­nei­den ni­mi­lis­to­ja

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kooste: Näin Suomi avautuu maa­nan­tai­na – ra­vin­to­laan, kir­jas­toon ja ui­ma­hal­liin pääsee taas

Aukioloaikoja on lyhennetty ja kävijämääriä rajattu. Enintään 50 hengen kokoontumiset ovat sallittuja.

Kirjastojen hyllyjen väliin pääsee taas etsimään luettavaa.
Kirjastojen hyllyjen väliin pääsee taas etsimään luettavaa.
Kuva: Teija Soini

Ravintolat ja kahvilat saavat maanantaina jälleen avata ovensa. Maanantaina avautuu myös suurin osa uimahalleista ja muista sisäliikuntapaikoista sekä uimarantojen pukeutumistiloista. Myös useimmissa kirjastoissa sekä lainaaminen että lehtien lukeminen on sallittua maanantaista alkaen. Museoista monet avaavat ovensa tiistaina, osa jo maanantaina.

Kaikkien palvelujen käyttöönottoon liittyy ohjeita tai rajoituksia, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Aukioloaikoja on lyhennetty, kävijämäärää rajattu ja yleisötilaisuuksia peruttu.

Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een asti. Alkoholia saa tarjoilla kello 22:een. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Ravintolat saavat avata ovensa kello kuudelta aamulla, mutta alkoholia saa tarjoilla vasta aamuyhdeksästä eteenpäin.

Kaikille ravintola-asiakkaille pitää olla istumapaikka. Lisäksi ravintoloiden tulee muun muassa ilmoittaa asiakkailleen näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan. Myös käsien pesuun tai desinfiointiin tulee olla näkyvä mahdollisuus.

Ravintolat ovat olleet suljettuina huhtikuun alusta alkaen, mutta ruuan myynti ulos on ollut sallittua. Eduskunta hyväksyi perjantaina väliaikaisen lakimuutoksen. Hallituksen on määrä arvioida seuraavan kerran juhannusviikolla, onko rajoituksia syytä lieventää tai tiukentaa.

Uimahallit rajaavat paikalla olevien määrää

Suurin osa uimarannoista, uimahalleista ja maauimaloista avataan kesäkuun alussa. Muutamat halleista otetaan jälleen käyttöön vasta myöhemmin kesällä, esimerkiksi Raatin uimahalli Oulussa ja Tesoman uimahalli Tampereella.

Samaan aikaan paikalla olevien uimareiden määrää rajoitetaan muun muassa siten, että uimahallissa saa olla enintään puolitoista tai kaksi tuntia. Osa uimahalleista järjestää kesällä vesijumppaa ja muuta ohjattua liikuntaa, osa kunnista ja kaupungeista taas on pannut nämä tauolle. Osassa uimahalleista saunat ovat suljettuina.

Kuntien ja kaupunkien urheilukentistä ja muista ulkoliikuntapaikoista suurin osa on avattu jo 14. toukokuuta. Sisäliikuntatiloista monet avataan 1. kesäkuuta, mutta osa vasta myöhemmin. Liikunnan harrastajia opastetaan muistamaan turvaetäisyys niin kassoilla jonotettaessa kuin liikkuessakin.

Useimmat kirjastot avaavat ovensa

Pääosa kuntien ja kaupunkien kirjastoista avataan maanantaina. Sekä lainaaminen että lehtien lukeminen on sallittua. Kirjastoautot palaavat reiteilleen, mutta samaan aikaan autoon tulevien määrää rajoitetaan. Osa kirjastoista pysyy vielä suljettuina, esimerkiksi Jyväskylässä muutamat kaupungin kirjastoista avaavat ovensa vasta myöhemmin kesällä.

Kirjastojen omatoimiaukioloajat ovat pääosin keskeytyksissä, koska ilman henkilökunnan paikallaoloa turvallisuutta ei pystytä varmistamaan. Myös asiakkaiden omien kirjojen kierrätykseen tarkoitetut vaihtokärryt on kärrätty takahuoneisiin.

Hallitus linjasi toukokuun 4. päivänä, että aineiston uloslainaaminen kirjastoista on sallittua saman tien muista rajoituksista huolimatta. Useat kirjastot ovat tämän perusteella sallineet varattujen kirjojen noutamisen jo toukokuussa lyhyin aukioloajoin.

Monet museot karsivat opastuksia

Useat taide- ja muut museot ovat ilmoittaneet avaavansa ovensa tiistaina 2. kesäkuuta. Osa museoista ja historiallisista nähtävyyksistä avaa jo maanantaina. Maanantaina avautuvat muiden muassa Olavinlinna, Hämeen linna sekä Espoossa toimiva Gallen-Kallelan museo.

Kesän aukioloajat ovat monissa museoissa tavanomaista lyhyemmät. Luennot ja yleisötapahtumat ovat tauolla ainakin kesä- ja heinäkuun. Myös ryhmille tarkoitettuja opastuksia on turvallisuuden nimissä karsittu.

Esimerkiksi Ateneumissa opastuksia ei järjestetä kesä- ja heinäkuun aikana lainkaan, ja elokuussa tilattaviin opastuksiin voi osallistua enintään kymmenen henkeä. Hämeen linnassa taas yleisöopastukset toteutetaan tavallista pienemmissä ryhmissä ja lähinnä ulkotiloissa.

Kesän isoista yleisötapahtumista suurin osa peruttu

Valmiuslain nojalla hallitus on rajoittanut kansalaisten kokoontumista. Kesäkuun alusta alkaen enintään 50 hengen kokoontumiset ovat sallittuja. Yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun asti.

Peruttujen yleisötapahtumien pitkään listaan kuuluvat muiden muassa Ruisrock, Seinäjoen tangomarkkinat ja Savonlinnan oopperajuhlat. Myös elokuun tapahtumia on peruttu, muiden muassa Tampereen Teatterikesä ja Helsingin juhlaviikot.

Useat peruttujen tapahtumien järjestäjät ovat ilmoittaneet, että jo ostetut liput kelpaavat sellaisenaan ensi vuonna.

Kokoontumisrajoitus ei koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten yksityisjuhlia tai yksityisiä kokouksia. Hallitus kuitenkin suosittelee, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi yli 50 hengelle.