Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Ko­mis­sio esittää uu­sim­mas­sa pa­ko­te­pa­ke­tis­saan Ve­nä­jäl­le vienti- ja tuon­ti­kiel­toa, hin­ta­kat­toa ve­nä­läi­sel­le öljylle sekä uusia hen­ki­lö­pa­kot­tei­ta

Helsinki
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uusia pakotteita tiedotustilaisuudessa.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uusia pakotteita tiedotustilaisuudessa.
Kuva: STEPHANIE LECOCQ

EU-komissio esittää kahdeksannessa pakotepaketissaan muun muassa erilaisia vienti- ja tuontikieltoja, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita. Pakotepaketin esittelivät tiedotustilaisuudessa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell.

Vienti- ja tuontikielloilla on tarkoitus iskeä muun muassa sotilasteollisuuden toimintaan. Ne liittyvät esimerkiksi ilmailuun, elektronisiin komponentteihin sekä kemikaaleihin.

Komission puheenjohtaja von der Leyen sanoi myös, että tuoreimmassa paketissa luodaan oikeusperusta venäläisen öljyn hintakatolle. Puhuessaan hän ei kuitenkaan mennyt teknisiin yksityiskohtiin hintakaton toiminnasta, mutta totesi sen koskevan kolmansia eli EU:n ulkopuolisia maita.

Henkilöpakotteet puolestaan liittyvät muun muassa venäläisiin, jotka ovat toimineet Venäjän laittomasti miehittämillä alueilla, järjestäneet laittomia kansanäänestyksiä tai ovat tukeneet Venäjän sotaa esimerkiksi tarjoamalla sotilastarvikkeita tai aseita tai muun muassa rekrytoimalla sotilaita. Niin ikään mukana on väärän tiedon levittäjiä ja rahoitusta tarjonneita.

Lisäksi tarkoitus on luetteloida henkilöitä, jotka pyrkivät kiertämään pakotteita. Tällaiselle listaukselle voisi päätyä esimerkiksi ostamalla unionin alueelta tavaroita ja toimittamalla niitä Venäjälle.

Jäsenmailta vaaditaan yksimielisyyttä ennen kuin komission ehdotus uudesta pakotepaketista voidaan laittaa toimeen.

Askeleita eskalaation polulla

Von der Leyen avasi tiedotustilaisuudessa myös pakotepaketin syitä. Hän totesi, että Venäjä yrittää vallata maata ja muuttaa rajoja laittomilla kansanäänestyksillä Venäjän valloittamilla alueilla Ukrainassa.

– Mobilisaatio ja (presidentti Vladimir) Putinin uhkaukset käyttää ydinaseita ovat lisäaskeleita eskalaation polulla, hän lisäsi.

EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell totesi, että Venäjän järjestämät laittomat kansanäänestykset sen valloittamilla alueilla ovat samaa pelikirjaa, jota on nähty Georgiassa vuonna 2008 ja Krimillä 2014.