Kolumni: Sanna Marinin katse Ir­pi­nis­sä kertoi kaiken

Koti: Monille ou­lu­lai­sil­le tutun Markus H. Kor­ho­sen kult­tuu­ri­ko­ti rönsyää tu­han­sia esi­nei­tä

Kol­mel­le Suomen lii­ken­ne­hank­keel­le yh­teen­sä yli 10 mil­joo­naa euroa EU:lta – mukana myös Oulun ja Tam­pe­reen väliset kak­sois­rai­de­osuu­det

Kuvituskuva Vihannin juna-asemalta.
Kuvituskuva Vihannin juna-asemalta.
Kuva: Iida Martin

Suomi saa EU:lta 10,9 miljoonaa euroa Connecting Europe Facility (CEF) eli Verkkojen eurooppa -liikenneohjelman rahoitusta. EU rahoittaa näin puolet hankkeista, ja Suomen valtio puolet, tiedottaa Liikenne- ja viestintämoinisteriö.

Rahoista 2,5 miljoonaa myönnettiin Tampereen ja Oulun välisen junayhteyden kehittämissuunnitteluun. Toimenpiteet kohdistuvat välityskyvyltään ongelmallisille osuuksille Tampere–Seinäjoki ja Ylivieska–Oulu. Näille osuuksille kaksoisraideosuuksien rakentaminen lyhentää henkilöjunien ja erityisesti tavarajunien matka-aikoja. Lisäksi se parantaa Helsingin, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja satamien saavutettavuutta.

CEF-tukea myönnettiin lisäksi Kupittaa–Turku-kaksoisraiteen ja Turun ratapihojen rakentamissuunnitelmiin. Lisäksi tukea myönnettiin Turun Sataman infrastruktuurin kehittämisen suunnitteluun.

Nyt myönnetty tuki on osa viimeistä vuosien 2014–2020 CEF-ohjelmakautta. Päättyvällä kaudella Suomen saama tuki on yhteensä noin 262 miljoonaa euroa.

Euroopan komission myöntämän rahoituksen tavoitteena on edistää Euroopan laajuisen liikenneverkon investointeja. Haussa priorisoitiin selvitykset, jotka tähtäävät rakennustöiden aloitukseen uuden CEF-kauden ensimmäisellä osuudella, eli vuosina 2021–2024.