Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kolmea säh­kö­yh­tiö­tä epäil­lään jopa 6,5 mil­joo­nan euron ve­ro­pe­tok­sis­ta – po­lii­si: "Y­ri­tyk­sen tap­piol­lis­ta toi­min­taa on ra­hoi­tet­tu asiak­kail­ta pe­ri­tyil­lä ar­von­li­sä­ve­roil­la"

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan esitutkinta liittyy Fi-Nergy Voima Oy:n, Fi-Nergy Voima Oü:n ja 365 Hankinta Oy:n toimintaan.

Kolmea sähköyhtiötä epäillään mittavista veropetoksista. Arkistokuva.
Kolmea sähköyhtiötä epäillään mittavista veropetoksista. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Helsingin poliisi epäilee sähköyhtiöitä noin 6,5 miljoonan euron veropetoksista, poliisi kertoo tiedotteessaan. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (Kkv) tiedotteen mukaan esitutkinta liittyy Fi-Nergy Voima Oy:n, Fi-Nergy Voima Oü:n ja 365 Hankinta Oy:n toimintaan. Yhtiöillä on tuhansia asiakkaita eri puolella Suomea, ja ne jatkavat toimintaansa.

Yhtiöiden taustalla on yksittäinen toimija, jonka omaan henkilökohtaiseen verotukseen petosten epäillään liittyvän. Kaikkea yhtiöiden myyntiä ja arvonlisäveroja ei ole ilmoitettu verottajalle, toisinaan ilmoitetut summat ovat olleet vääriä ja toimijan epäillään ilmoittaneen henkilökohtaisia tulojaan alakanttiin ja näin välttäneen tuloveroja.

– Tapauksen rikoshyöty on poikkeuksellisen suuri. Vaikuttaa siltä, että tämän yrityksen tappiollista toimintaa on rahoitettu näillä asiakkailta perityillä arvonlisäveroilla, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila kertoo poliisin tiedotteessa.

Toiminnassa epäselvyyksiä jo pitkään

Fi-Nergystä on tehty tämän ja viime vuoden aikana yli 1400 ilmoitusta Kkv:n kuluttajaneuvontaan, mikä on viraston mukaan poikkeuksellinen määrä muihin sähkönmyyntiyhtiöihin verrattuna. Viime vuoden huhtikuussa kuluttaja-asiamies vei Fi-Nergyn markkinaoikeuteen, koska yhtiö ei ole asiakkuuden päätyttyä palauttanut asiakkailleen heidän liikaa maksamiaan ennakkomaksuja.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.