Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ko­koo­muk­sen Orpo toivoo, että hal­li­tus­tun­nus­te­lui­hin osal­lis­tui­si­vat kaikki puo­lueet

Orpo pitää kiinni siitä, että hiilineutraalius saavutetaan vuoteen 2035 mennessä.

Helsinki
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että kaikki puolueet osallistuisivat vakavalla mielellä hallitustunnusteluihin. Kuva vaali-illalta sunnuntaina 2. huhtikuuta.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että kaikki puolueet osallistuisivat vakavalla mielellä hallitustunnusteluihin. Kuva vaali-illalta sunnuntaina 2. huhtikuuta.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että hallitustunnusteluissa päästään keskustelemaan kaikkien muiden puolueiden kanssa.

– Toivoisin, että kaikki ovat vakavalla mielellä mukana ja tekevät johtopäätöksiä sen jälkeen, hän sanoi puoluehallituksen kokouksen yhteydessä toimittajille.

Hän ei ottanut kantaa siihen, mistä puolueista hallituspohja voisi muodostua.

– Selvä viesti äänestäjiltä on, että hallitus hävisi. SDP onnistui blokkivaalitaktiikallaan ryöväämään omilta hallituskumppaneiltaan ääniä, mutta hallituspuolueet hävisivät 17 paikkaa. Samaan aikaan oppositiossa kaksi puoluetta saavutti merkittävät voitot.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti maanantaina puolueen jäävän oppositioon. Vasemmistoliiton Li Andersson on kertonut, että puolue ei ole käytettävissä kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan muodostettavaan hallituksen. Vihreiden Maria Ohisalo on sanonut pitävänsä hallitukseen lähtemisen kynnystä "äärimmäisen korkeana". Kaikki kolme puoluetta kärsivät vaaleissa tappion.

"Kilpailukyvystä ei voida tinkiä"

Orpolta kysyttiin, pitääkö kokoomus yhä kiinni tavoitteesta, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Se on ilmastolaissa, ja siitä pitää pitää kiinni.

Hänestä ilmastonmuutos on niin vakava kysymys, että tavoitteessa pitää pysyä. Kyse on pikemmin siitä, mitkä ovat keinot ja välineet, millä sinne päästään.

– Kilpailukyvystä ei voida tinkiä, ihmisten arjen kustannukset eivät saa nousta.

Perussuomalaiset on sanonut, että tavoitteesta pitää luopua.

Häneltä kysyttiin myös, tavoitteleeko kokoomus yhä kuuden miljardin sopeutusta julkiseen talouteen ensi vaalikaudella. Kokoomuksen tavoite ei Orpon mukaan ole vaalien aikana muuttunut.

Ensi viikon perjantaina alkaa

Kokoomus viimeistelee hallitustunnusteluja varten laadittavat kysymykset ensi viikkoon mennessä. Orpo arveli, että niistä on viisasta muodostaa melko yksityiskohtaisia.

Puoluehallitus katsoo tänään lähtöasetelmia hallitustunnusteluihin ja -neuvotteluihin. Sen jälkeen puoluejohto muokkaa kysymyksiä eteenpäin.

Uuden hallituksen sorvaaminen alkaa virallisesti pääsiäisen jälkeen. Eduskuntaryhmät sopivat hallitustunnustelijasta, oletettavasti siis Orposta, näillä näkymin ensi viikon perjantaina.