Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kiu­saa­mi­sen vai­ku­tus­ta ai­voi­hin sel­vi­te­tään Ai­vo­sää­tiön ra­hoit­ta­mas­sa väi­tös­kir­jas­sa – ­sää­tiö jakoi yh­teen­sä 200 000 euroa aivojen ja her­mos­ton tut­ki­muk­seen

Aivosäätiö on myöntänyt 36 tutkijalle apurahan aivoihin ja hermostoon liittyvän tieteellisen tutkimuksen toteuttamiseksi. Tutkimuksia rahoitetaan vuonna 2022 yhteensä 200 000 eurolla.

Aivosäätiön lahjoitusvaroin rahoittamien tutkimusten aiheita ovat muun muassa Alzheimerin tauti ja työikäisten muistisairaudet, kiusaamisen vaikutus aivoihin, äidin raskauden aikaisen stressin ja masennuksen vaikutus lapseen sekä servikaalinen dystonia eli tahdonalaisten lihasten liikkeiden säätelyhäiriö niskan ja hartioiden alueella.

Aivosäätiön tavoitteena on, että tutkimuksen avulla tulevaisuudessa yhä harvempi kärsii aivon ja hermoston sairauksista.

Suurin osa apurahoista kohdistuu väitöskirjatutkimuksiin, ja yksittäiset apurahat ovat suuruudeltaan 1 500–12 000 euroa. Lisäksi Aivosäätiö rahoittaa kahta Suomen Akatemian ja säätiöiden Tieteellä terveyteen (TERVA) -akatemiaohjelman hanketta yhteensä 51 000 eurolla.

Aivosäätiön tämän vuoden apurahakuun osallistui 103 tutkijaa, joista noin joka neljännelle myönnettiin rahoitus.

– Rahoitamme esimerkiksi FM Birgitta Parangon väitöskirjatutkimusta kiusaamisen aiheuttamista akuuteista ja pitkäaikaisista vaikutuksista aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Tutkimuksesta saadaan tärkeää tietoa nuorten sosiaalisen kanssakäymisen hermostollisesta jäsentelystä, jota voidaan hyödyntää tehokkaampien kiusaamisen ehkäisy- ja interventio-ohjelmien kehittämisessä, kertoo Aivosäätiön toimitusjohtaja Jenni Pajunen.