Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Kes­kus­tan junt­taus­ase­ma kat­kol­la Oulun seu­dul­la – Forum24 kysyi Hai­luo­don, Lu­mi­joen ja Li­min­gan ko­ke­neil­ta päät­tä­jil­tä, kuinka muut puo­lueet ovat saaneet äänensä kuu­lu­viin

Keskusta on vaarassa menettää ehdottoman enemmistön useammassa Oulun seudun valtuustossa.

Oulu
Keskustalla on paljon pelissä Oulun seudulla.
Keskustalla on paljon pelissä Oulun seudulla.
Kuva: Pekka Kallasaari

Kuntavaalien kuuma kysymys Oulun seudulla on keskustan menestys.

Tienoon vahva puolue joutuu venymään, jos se aikoo tosissaan taistella ykköspaikan säilyttämisestä keskuskaupunki Oulussa. Alueen pienemmissä kunnissa vastaavaa venymistä ei tarvita, mutta ainakin Limingassa ja Hailuodossa on panoksena ehdottoman enemmistön menetys. Tyrnävälläkään ei murskatappioon ole varaa.

Lumijoella keskusta sen sijaan säilyttää yli puolet valtuustopaikoista ihan jo siksi, että valtuuston 17:ää paikkaa tavoittelee muista puolueista vain yhteensä seitsemän ehdokasta.

Pahat kielet väittävät, että päätökset keskustavaltaisissa kunnissa nuijitaan tupailloissa ja valtuustot toimivat vain vaaleilla valittuina ­kumileimasimina.

Onko näin? Forum24 kysyi asiaa Lumijoen, Limingan ja Hailuodon väistyvien valtuustojen toiseksi suurimpien ryhmien kokeneilta edustajilta.

Toinen juttu

Lumijoen kunnanvaltuustossa istuu tällä hetkellä kolmetoista keskustalaista, kolme vasemmistoliiton valtuutettua ja yksi kokoomuslainen.

Kunnan pitkäaikainen valtuutettu Silvo Nybacka (vas.) sanoo, että äänensä saavat kyllä kuuluviin muutkin kuin keskustalaiset, mutta...

– Se on sitten toinen juttu, mistä pääsee päättämään, hän naurahtaa.

Nybackalle puheet tupailtapäätöksistä eivät vaikuta täysin oudoilta.

– Mitenköhän tuohon nätisti sanoisi? Kyllähän isojen linjojen osalta on hyvin pitkälti ennalta päätetty tai sovittu, miten tapahtuu. Ei niihin valtuustossa juuri puututa.

Hänen mukaansa valtuustoon asti ei tosin juuri väännettävää etene. Nybacka kokee, että muutkin kuin keskustalaiset pääsevät vaikuttamaan lautakunnissa ja kunnanhallituksessa, joissa asioista keskustellaan tarkemmin.

Hyvä veli

Limingan 35-paikkaiseen valtuustoon keskusta sai vuoden 2017 vaaleissa 19 valtuutettua. Osuus äänistä oli täpärästi yli puolet, 50,6 prosenttia.

Kakkossijalle ponnistaneet perussuomalaiset joutuivat tyytymään neljään paikkaan. 90-luvulta saakka kunnallispolitiikassa toiminut PS-valtuutettu Asko Laukkanen uskoo, että keskustan ehdoton enemmistöasema on nyt todellisessa vaarassa.

Hän kertoo havainneensa Limingassa viitteitä siitä, että todellisuudessa päätöksiä on tehnyt keskustan ryhmä yksinään asemansa turvin.

– Ryhmäkokouksissa on päätetty, mitä äänestetään ja sitten ollaan ryhmän takana valtuustossa. Puoluekuri on näyttänyt aikamoiselta.

Keskustan suosio Limingassa on niin vankkaa, että ykköspaikalta sitä tuskin mikään voi sysätä. Laukkanen sanoo, että paikalliselle päätöksentekokulttuurille olisi kuitenkin todennäköisesti hyväksi, jos yksi puolue ei voisi halutessaan sanella marssijärjestystä.

– On puhuttu, että Limingassakin on vähän ollut hyvä veli -verkoston kaltaista nähtävissä. Jospa sitten uudessa tilanteessa katsottaisiin kaikkia puolueita hieman tasapuolisemmin.

Erimielisyyttä

Hailuodossa keskusta hyppäsi edellisissä kuntavaaleissa reiluun vaalivoittoon. Puolueen kannatus nousi peräti 18,4 prosenttiyksikköä. 53,4 prosentin äänisaaliilla kunnan 17-paikkaiseen valtuustoon nousi kymmenen keskustalaista, ja puolue sai ehdottoman enemmistön reilulla marginaalilla.

Kymmeniä vuosia kuntapoliitikassa toiminut SDP:n valtuutettu Leo Sauvola ei koe, että keskusta olisi päättyvällä kaudella käyttänyt saavuttamaansa asemaa epäreilulla tavalla. Luottamuspaikkojen jaossa hän olisi itse tyytynyt vähempäänkin.

– Minä ainakin olen niitä virkoja saanut niin paljon, että alan vähän tympääntymäänkin. Olenko minä nyt kymmenessä eri lahkossa mukana, hän laskee.

Jyräämistä ei pääse Sauvolan mukaan tapahtumaan senkään vuoksi, että keskustalaiset eivät keskenäänkään ole aina samaa mieltä ­asioista.

Keskustan kannatus vuoden 2017 kuntavaaleissa Oulun seudulla

Muhos: 39,3 prosenttia

Tyrnävä: 62,9 prosenttia

Oulu: 24,2 prosenttia

Liminka: 50,6 prosenttia

Hailuoto: 53,4 prosenttia

Lumijoki: 70,3 prosenttia