Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ke­sä­työn­te­ki­jä on tu­le­vai­suu­den am­mat­ti­lai­nen – nuoret tar­kas­te­le­vat työ­yh­tei­söä ul­ko­puo­li­sen silmin ja heiltä voi saada ar­vok­kai­ta huo­mioi­ta

Loppuvuodesta 2022 julkaistu ammattibarometri kertoo, että Suomessa on edelleen iso joukko työvoimapulasta kärsiviä aloja. Tilastojen kärjessä keikkuu sote-ala, mutta myös teknologiateollisuus tarvitsee runsaasti tekijöitä eri tehtäviin. Käsillä on jälleen se aika vuodesta, jolloin yritykset hakevat kesätyöntekijöitä.

Jos jo viime kesänä osalla yrityksistä oli vaikeuksia saada tuuraajia, niin tilanne ei näytä helpottavan tänäkään kesänä.

"Kesätyöntekijät, olipa heidän taustansa mikä vaan, voivatkin olla yritykselle oiva tapa saada päivitystä työkaluista, alan trendeistä tai työn teon tavoista."

Yhä useampi yritys on tulevaisuudessa tilanteessa, jossa osaajia ei löydy riittävästi vakituisiin tehtäviin. Suomi on vielä toistaiseksi ulkomaalaisille opiskelijoille houkutteleva maa, ja eri kyselyiden perusteella opiskelemaan tulleet ulkomaalaiset mielellään jäisivät tekemään myös töitä.

Nämä opiskelijat ovat yrityksille erinomainen tapa kokeilla kansainvälisen osaajan ottamista työyhteisöönsä, koska kaikki ovat opintojensa kautta jo tutustuneet tapoihin ja kulttuuriin.

Osa opiskelijoista suorittaa tutkintonsa suomenkielisessä koulutusohjelmassa, joten heillä on myös suomen kielen osaamista. Kysymys kuuluukin, onko yrityksillä valmiutta muuttaa omia vakiintuneita tapojaan esimerkiksi kielitaitovaatimuksista?

Kesätöitä etsivät opiskelijat ovat tiedostavia, ja sama totuus pätee niin harjoittelijoiden saamiseen kuin vakituisemmankin henkilöstön rekrytointiin.

Hyvä maine reiluna työnantajana, perehdytykseen panostaminen, inklusiivinen yrityskulttuuri sekä kilpailukykyinen palkka ja edut ratkaisevat, kuka saa tarvitsemansa kesätyöntekijät. Kesätyö on nuorelle ensikosketus tiettyyn alaan ja kesän kokemus voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen alan houkuttelevuudessa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.