Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Kesäkuu oli Suomen mit­taus­his­to­rian läm­pi­min – tai­vaal­ta saatiin voi­mak­kai­ta sa­de­kuu­ro­ja ja sa­la­moin­tia

Kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin, kertovat Ilmatieteen laitoksen tilastot.

Kuuman kuukauden loppupuolella ukkoset voimistuivat.
Kuuman kuukauden loppupuolella ukkoset voimistuivat.
Kuva: Vesa Joensuu

Kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin, kertovat Ilmatieteen laitoksen tilastot.

Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea noin 16,5 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953. Kuukauden keskilämpötila vaihteli kaakon noin 20 asteesta Käsivarren vajaaseen 10 asteeseen. Lämpötilat olivat 2–6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

Hellepäiviä mitattiin yhteensä 25 kappaletta, mikä on eniten digitoidun vuorokausiaineiston aikakaudella vuodesta 1961 alkaen.

Kuukauden ylin lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalan Koitsanlahdella 22. päivänä. Lukema jäi vain kahden kymmenyksen päähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka mitattiin  vuonna 1935 Ähtärissä.

Kesäkuun alin lämpötila –2,4 astetta mitattiin Kilpisjärven Saanalla 16. päivänä.

Maasalamoita havaittiin 78 000 kappaletta

Maan pohjoisosassa sademäärät olivat laajalti lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta paikoin satoi harvinaisen paljon.

Eniten kuukauden aikana satoi Puolangan Paljakassa 122,8 millimetriä.

Etelässä ja idässä oli paikoin harvinaisen vähäsateista eli yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 10 - 30 vuodessa.

Kuukauden lopulla ukkoset voimistuivat ensin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin alueella. Sitten maan etelä- ja itäosassa liikkui voimakas rajuilma.

Maasalamoita havaittiin kesäkuussa noin 78 000 kappaletta. Tämä on yli puolet keskimääräisestä vuotuisesta salamamäärästä ja yli kaksi kertaa enemmän kuin kesäkuussa keskimäärin.