Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Essee
Tilaajille

"Ker­ros­ta­lo on lop­pu­elä­mä­ni koti – olen kyllä joskus haa­veil­lut omasta pi­has­ta, mutta tiedän, mitä se tar­koit­tai­si"

En halua riesakseni omakotitalon kunnostusprojekteja enkä henkilöautosta koituvaa vaivaa, Noora Vaarala kirjoittaa.

Iltakymmenen aikaan joku naapureistani rupesi vasaroimaan. Naulaamista jatkui melkein tunnin ajan. Makasin peiton alla vihaisena ja kuulostelin, herääkö flunssainen kaksivuotiaamme meluun. Puolisoni naputteli valitusviestin taloyhtiön Facebook-ryhmään.

Asuisinpa omakotitalossa, joku olisi saattanut ajatella tuossa tilanteessa. Mutta en minä.

Vietin lapsuuteni ensimmäiset vuodet kerrostalossa, joten varhaisimmat muistoni sijoittuvat sinne. Varsinaiset kasvuvuodet, peruskoulun ajan, asuin omakotitalossa. Se oli ihan ok, mutta kun lukioikäisenä muutin kerrostaloyksiöön, olo tuntui heti omemmalta.

Muistan, miten istuin muovimattolattialla ja ajattelin kerroksia asuntoineen ja asuntoja ihmiseen. Kuin päällekkäin pinottuja pahvilaatikoita, joista jokaiseen oli sijoitettu yksi tai useampi eläjä. Ajatus oli lohdullinen.

Siellä me kaikki olimme, omissa pikku laatikoissamme, erikseen mutta emme kuitenkaan aivan yksin.

Nykyisessä laatikossani neliöitä on enemmän, mutta silti asun jopa helsinkiläisittäin ahtaasti. Meitä on täällä kolme, ja jos asunnon pinta-ala jaetaan kolmella, kullekin jää 25 neliömetriä. Keskimäärin helsinkiläisellä on käytössään reilut 34 neliötä, ja koko Suomessa keskiarvo on 41 neliötä.

"Muistan, miten istuin muovimattolattialla ja ajattelin kerroksia asuntoineen ja asuntoja ihmiseen. Kuin päällekkäin pinottuja pahvilaatikoita."

Koen, että asumme ylellisesti.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.