Juuri nyt: Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Näin Oulussa saa jou­lu­pöy­tään mah­dol­li­sim­man eet­tis­tä lihaa

Koulukone: Lai­toim­me 45 Oulun koulua jär­jes­tyk­seen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kau­pun­ki­suun­nit­te­lu on avain ter­veyt­tä edis­tä­vään asuin­ym­pä­ris­töön

Liikkuminen on viime aikoina ollut paljon tapetilla mediassa muun muassa koululiikunnan lisäämisen, masennuksen ehkäisyn ja hoitamisen sekä paikallaanolon vähentämisen näkökulmasta. Valtiopäivien avauspuheessa jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannusti: ”ylös, ulos ja lenkille!”

Liikkumattomuus on maailmanlaajuinen pandemia, joka aiheuttaa kansanterveydellisiä ja taloudellisia haasteita lisäämällä sairastavuutta, kuolleisuutta sekä välillisiä että välittömiä yhteiskunnallisia kustannuksia. UKK-instituutin kustannuslaskurin mukaan nykyisellään Oulussa vuosittaiset kokonaiskustannukset liikkumattomuudelle ovat 51 194 000 euroa ja paikallaanololle 62 603 000 euroa.

Arjen ympäristöt vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen ja terveyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lähellä olevat, saavutettavat viheralueet kannustavat kaikenikäisiä liikkumaan säännöllisesti. Luonnossa liikkumisen ja oleilun on todettu edistävän terveyttä ja mielen hyvinvointia. Erityisesti koronapandemian aikana kansallispuistot ja lähiluontokohteet ovat olleet suomalaisille tärkeitä henkireikiä eristystoimien keskellä.

"Luonnossa liikkumisen ja oleilun on todettu edistävän terveyttä ja mielen hyvinvointia."

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.