Katri Kulmuni va­kuut­taa pyr­ki­vän­sä jat­ko­kau­del­le Oulun puo­lue­ko­kouk­ses­sa – ”Puo­lue­ko­kous­vä­ki on antanut minulle luot­ta­muk­sen ja vain se voi ottaa sen minulta pois”

Tilanne päähallituspuolueissa on poikkeuksellinen, sillä molempien puheenjohtajat – Antti Rinne (sd) ja Kulmuni – ovat kuluvan hallituskauden aikana eronneet ministerin tehtävästään.

Katri Kulmuni haluaa jatkaa yhä keskustan johdossa, vaikka ministeripesti menikin. Arkistokuva.
Katri Kulmuni haluaa jatkaa yhä keskustan johdossa, vaikka ministeripesti menikin. Arkistokuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Perjantaina valtiovarainministerin tehtävästä eronnut Katri Kulmuni (kesk.) ilmoittaa Facebookissa, että hän haluaa jatkaa keskustan puheenjohtajana syyskuussa pidettävän puoluekokouksen jälkeenkin. Keskustaväki kokoontuu syksyllä Ouluun.

Tilanne päähallituspuolueissa on poikkeuksellinen, sillä molempien puheenjohtajat – Antti Rinne (sd) ja Kulmuni – ovat kuluvan hallituskauden aikana eronneet ministerin tehtävästään. Rinne joutui jättämään pääministerin tehtävän joulukuussa ja Kulmuni nyt valtiovarainministerin tehtävän.

Kulmuni valittiin puheenjohtajaksi vuoden 2019 puoluekokouksessa, joka pidettiin Kouvolassa.

– Puoluekokousväki on antanut minulle luottamuksen ja vain se voi ottaa sen minulta pois. Keskustan puheenjohtajaa ei valitse kukaan muu kuin mahtava kenttäväkemme. Olemme itsenäinen, kansanvaltainen kansanliike - jota johdetaan alhaalta ylöspäin, Kulmuni kirjoittaa.

Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtioneuvoston jäsenyydestä. Syynä tähän oli kohu, joka syntyi, kun kävi ilmi, että Kulmuni on saanut viestintätoimistolta koulutusta, jonka kulut on maksatettu ministeriöillä – siis veronmaksajien piikkiin. Koulutukset olivat maksaneet yli 50 000 euroa.

Kulmuni on luvannut maksaa syntyneet kulut omasta pussistaan. Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen puolestaan ehdotti lauantaina, että keskustaväki keräisi kuluihin tarvittavat varat ylimääräisellä jäsenmaksulla.

Keskustan odotettiin valitsevan uusi valtiovarainministeri jo sunnuntaina, mutta valinta lykkääntyy myöhemmäksi.

–Koska en ole enää sidottu valtiovarainministerin tiiviiseen työrytmiin, minulla on nyt entistä paremmin aikaa järjestötyölle. Sikäli kun koronarajoitusten poisto sen mahdollistaa, lähden kaikki Suomen maakunnat käsittävälle laajalle kiertueelle, Kulmuni ilmoittaa.

Puoluejohtaja toteaa, että seuraava koetinkivi ovat ensi vuoden kuntavaalit. Torniolainen Kulmuni on lupautunut itse kuntavaaliehdokkaaksi.

–Tarvitsemme laajat ehdokaslistat kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. Keskustan vaalitappioiden putki on katkaistava niissä vaaleissa.