Väy­ry­sen mie­les­tä kes­kus­ta­väen pitäisi maksaa Kul­mu­nin esiin­ty­mis­kou­lu­tuk­set – ”Olen omalta osal­ta­ni valmis siihen tun­tu­val­la sum­mal­la osal­lis­tu­maan”

Paavo Väyrynen uskoo, että Katri Kulmuni voi saada jatkopestin puolueen puheenjohtajana, kun keskustaväki kokoontuu syyskuussa puoluekokoukseensa Ouluun.

Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä.
Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä.
Kuva: Jussi Leinonen

Keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrynen kirjoittaa blogissaan, että hän olisi toivonut puheenjohtaja Katri Kulmunin (kesk.) jatkavan valtiovarainministerinä. Nyt kun Kulmuni on eronnut, jotain hyvääkin Väyrynen tilanteessa näkee.

Väyrynen – puolueen entinen puheenjohtaja, pitkäaikainen ministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko – uskoo, että Kulmuni voi saada jatkopestin puolueen puheenjohtajana, kun keskustaväki kokoontuu syyskuussa puoluekokoukseensa Ouluun. Näin siitäkin huolimatta, että Väyrysen mukaan keskustassa on merkittäviä voimia, jotka haluavat vaihtaa puolueen keulakuvaa.

– Oulun puoluekokouksessa Katri voi saada vahvan valtakirjan, jonka turvin hän voi johtaa puoluetta itsenäisesti ja yhdistää sen. Oma kokemukseni 1970- ja 1980-luvuilta osoittaa, että tämä on mahdollista, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrysen mukaan edessä on todennäköisesti pitkä rupeama ennen kuin keskustan kannatus palaa takavuosilta totutulle tasolle.

Paavo Väyrysen mielestä Katri Kulmuni voi jatkaa puolueen puheenjohtajana ensi syksyn puoluekokouksen jälkeenkin.
Paavo Väyrysen mielestä Katri Kulmuni voi jatkaa puolueen puheenjohtajana ensi syksyn puoluekokouksen jälkeenkin.
Kuva: Tomi Kosonen

Punavihreään hallitukseen osallistumista ex-puheenjohtaja pitää edelleen hirvittävänä virheenä. Tämän näkemyksen Väyrynen on esittänyt viimeisen vuoden aikana useaan otteeseen.

– Hallituksesta ei ole kuitenkaan mahdollista noin vain lähteä. Kun hallituksessa ollaan, on puolueelle eduksi, ettei se puheenjohtajansa ministeriyden kautta täysin samaistu hallituksen toimintaan.

Katri Kulmunin ero johtui kohusta, joka syntyi, kun kävi ilmi, että hän oli saanut viestintäyhtiö Tekiriltä noin 50 000 euroa maksaneita esiintymiskoulutuksia. Kulmuni on luvannut maksaa summan omasta pussistaan takaisin.

Väyrysen mukaan keskustaväen pitäisi toimia nyt koulutusten maksumiehenä.

– Olen muuten sitä mieltä, että meidän tulee yhdessä maksaa Katrin esiintymiskoulutukset. Puolueen tulee avata erityistili, jonka kautta voimme maksaa puolueelle ylimääräisen jäsenmaksun. Vaikka minut tunnetaan säästäväisenä ja jopa pihinä miehenä, olen omalta osaltani valmis siihen tuntuvalla summalla osallistumaan.

Väyrynen palasi keskustan jäseneksi alkuvuodesta. Hän ehti välillä perustaa kaksi omaa puoluetta ja erota keskustasta.

Keskustapiireissä Kulmunin eron syytä on vieritetty erityisavustaja Kari Jääskeläisen harteille. Jääskeläinen oli Iltalehden mukaan järjestämässä Kulmunin koulutusta ja vaati ministeriöiltä, että juuri Tekir ja sen hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa valitaan koulutuksen järjestäjäksi. Väyrynen pitää Jääskeläisen toimintaa kelvottomana.