Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kan­san­edus­ta­ja Wille Ryd­ma­nia koskeva sek­suaa­li­ri­kos­tut­kin­ta syy­te­har­kin­taan

Helsinki

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi kansanedustaja Wille Rydmania koskevan seksuaalirikostutkinnan. Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Epäilty rikos tapahtui KRP:n mukaan vuonna 2015. Sillä on yksi uhri, joka oli tapahtuma-aikaan täysi-ikäinen, tiedotteessa sanotaan. Poliisi ei kerro, mitä rikosta asiassa epäillään.

Tutkinnanjohtaja Masi Puolakka perustelee linjaa sillä, että seksuaalirikokset ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä.

Useat nuoret naiset kertoivat Helsingin Sanomien kesäkuussa julkaisemassa artikkelissa Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi alkoholia ja kehotti juomaan.

Keskusrikospoliisi (KRP) teki vuonna 2020 esiselvityksen Rydmanin tapauksesta ja puhutti silloin useita naisia. Esiselvitys lopetettiin, sillä tutkintakynnys ei ylittynyt. Heinäkuussa KRP kertoi kuitenkin käynnistäneensä esitutkinnan seksuaalirikoksesta, jossa epäiltynä on "eduskuntaryhmästään kesäkuussa eronnut kansanedustaja". Rikoksen epäillään tapahtuneen vuonna 2015.

KRP:n mukaan esitutkinta aloitettiin, koska poliisi oli saanut uusia tietoja ja kuullut sellaisia henkilöitä, joita ei kuultu epäiltyyn liittyvässä aiemmassa, vuonna 2020 tehdyssä esiselvityksessä.

Rydmanin asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi heinäkuussa HS:lle, että Rydman kiistää syyllistyneensä seksuaalirikokseen.

STT ei ole vielä tavoittanut Rydmania tai Leppiniemeä kommentoimaan.

Tutkinta HS:n jutusta

Rydman teki heinäkuussa tutkintapyynnön HS:n jutusta. Asiasta on esitutkinta Helsingin poliisissa nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Rydman on kutsunut artikkelia "syvästi leimaavaksi". Hänen mukaansa lehden toimittajille on lukuisin todistein osoitettu, ettei jutun narratiivi ole tosi. HS:n silloinen päätoimittaja Anu Ubaud sanoi STT:lle, että juttu oli huolellisesti tehty ja siinä kuvatut asiat ja tapaukset paikkansa pitäviä.

Erosi eduskuntaryhmästä

Rydman erosi kokoomuksen eduskuntaryhmästä HS:n jutun jälkeen. Eduskuntaryhmä oli katsonut, ettei Rydman nauti ryhmän luottamusta.

Rydman perusti heinäkuussa oman eduskuntaryhmän. Ryhmän nimi on "Eduskuntaryhmä Wille Rydman (wr.)". Rydman sanoi syyskuussa MTV:n uutisille, että eduskuntaryhmän perustaminen on tilapäinen järjestely, jonka hän toivoo jäävän mahdollisimman lyhytaikaiseksi. Hän kertoi pitävänsä järjestelyä epämieluisana.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.