Mainos

Kan­sain­vä­li­ses­tä yli­opis­to­har­joit­te­lus­ta li­sä­pot­kua lii­ke­toi­min­taan

Osaaja- ja työvoimapula puhututtavat työmarkkinoilla. Oulun yliopiston Career Centren kautta moni kansainvälinen opiskelija löytää harjoittelupaikkoja oululaisissa yrityksissä – ja sitä myötä töitä. Vietnamilainen Trinh Nguyen ja bangladeshilainen Partha Protim Sarker ovat harjoittelun avulla saaneet itsevarmuutta suomalaisessa työelämässä sekä asiantuntijan töissään.

Partha Protim Sarker (vas.) ja Trinh Nguyen ovat kerryttäneet ammattiosaamistaan yliopistoharjoittelussa. Samalla tutuksi tulee myös suomalainen työkulttuuri.
Partha Protim Sarker (vas.) ja Trinh Nguyen ovat kerryttäneet ammattiosaamistaan yliopistoharjoittelussa. Samalla tutuksi tulee myös suomalainen työkulttuuri.
Kuva: Venla Juntto

Kilpailu hyvistä työntekijöistä yritysten kesken on kovaa. Tämä pakottaa keksimään uusia tapoja saada huippuluokan työntekijöitä.

Oululainen bioteknologiayritys Finnadvance Oy on löytänyt lukuisia uusia työntekijöitä Oulun yliopiston kansainvälisen harjoittelukumppanuuden kautta. Finnadvance on vuonna 2019 rekisteröity start-up-yritys, joka kehittää mikrofluidisia, ihmiskudoksia ja -elimiä mallintavia solukasvatusalustoja muun muassa lääkeaineiden testaukseen. Yritys haluaa säilyttää tutkimus- ja tuotekehityksensä Oulussa, vaikka tarjouksia yrityksen myynnistäkin satelee ympäri maailmaa.

”Tämän alan osaajista on kauhea kilpailu maailmalla – kyseessä on nouseva ala, ja olemme muutenkin rekrytoineet huippuosaajia ympäri maailmaa. Meillä on tarvetta harvinaisille osaajille, ja niitä olemme Oulun yliopiston Career Centren kautta saaneet”, kertoo Finnadvancen operatiivinen johtaja Jari Moilanen.

Oulun yliopiston yhteistyö yritysten kanssa on laajenemassa entisestään. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kansallinen Talent Boost -toimenpideohjelma mahdollistaa entistä useampien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden harjoittelujaksot. Tehokas ja sulava yritysyhteistyö kehittää myös paikallista yritystoimintaa.

”Yhteistyö yliopiston ja paikallisen liike-elämän välillä kehittää alueen työvoimaa sekä houkuttelevuutta. Muuttovirta alueelle kasvaa, työllisyysaste paranee ja kaupungin mainekin voi samalla kohentua”, kertoo Oulun yliopiston koulutuspalveluiden suunnittelija Angela Suorsa.

”Lisäksi yrityksessä ollut, kokemukseensa tyytyväinen harjoittelija voi huomaamattaan levittää positiivista kuvaa yrityksestä työnantajana”, Suorsa lisää.

Harjoitteluasioissa yritykset eivät jää yksin. Oulun yliopiston Career Centre on mukana prosessissa muun muassa kattamalla osan kansainvälisen harjoittelijan palkkakustannuksista. Finnadvancen Jari Moilanen kertookin, ettei harjoittelijoita voi palkata pelkästään hyvästä tahdosta, vaikka niin haluaisikin. Harjoittelusta on saatava myös konkreettista hyötyä liiketoimintaan ja sen kehitykseen.

”Onkin hienoa, että yliopisto voi subventoida harjoittelujen kuluja, sillä haluamme auttaa opiskelijoita. Moni meidän nykyisistäkin työntekijöistämme on aloittanut meillä alun perin harjoittelijoina.”

Monikulttuurisuudesta hyötyä globaaleille markkinoille

Talent Boost -hankkeen tavoitteena on vahvistaa kansainvälisten osaajien ja asiantuntijoiden integroitumista Suomeen. Lisäksi hanke kehittää Oulun veto- ja pitovoimaa.

Suomeen tulleiden huippuosaajien halutaan jäävän Suomeen – ja etenkin Ouluun. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan Suomeen enenevissä määrin: Suomen väestökehitys on muuten reilusti miinuksen puolella. Oulun yliopiston kansainvälinen toiminta keskittyykin monilta osin kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden tukemiseen sekä heille suunnattujen palvelujen uudistamiseen ja kehittämiseen.

Kansainvälisessä harjoitteluyhteistyössä sekä yritykset että osaajat saavat myös uusia näkökulmia omaan työhönsä. Bioteknologian opiskelija Partha Protim Sarker kertoo, että hän on yliopistossa opiskellun teoreettisen kirjatiedon lisäksi kerryttänyt rutkasti uutta osaamista työpaikkojen käytänteisiin liittyen.

”Tekninen osaamiseni on kehittynyt, mutta samalla olen oppinut myös paljon muita työelämän taitoja harjoittelussa. Verkostoitumista, viestintää sekä yritysten sisäisiä rakenteita.”

Vietnamista lähtöisin oleva Trinh Nguyen puolestaan kertoo, että työelämäoppien lisäksi myös liike-elämä itsessään tulee harjoittelussa tutummaksi.

”Harjoittelussa olen oppinut paljon eri kulttuureista ja kulttuurienvälisestä yhteistyöstä. Myöhemmin osaan varmasti sopeutua paremmin monenlaisiin paikkoihin ja kulttuureihin, kun olen ollut monikulttuurisissa työpaikoissa jo tässä vaiheessa elämääni,” Nguyen lisää.

Kuten moni muukin, Nguyen aloitti yrityksessä kesäharjoittelijana ja jatkaa nyt osa-aikaisena työntekijänä.

Johtava biotuotantoinsinööri Jere Kettunen on aloittanut työuransa FinnAdvancella alun perin harjoittelijana.
Johtava biotuotantoinsinööri Jere Kettunen on aloittanut työuransa FinnAdvancella alun perin harjoittelijana.
Kuva: Venla Juntto

Monikulttuurisuus ja sen hyödyt korostuvat globaaleilla markkinoilla. Finnadvancen johtava biotuontantoinsinööri Jere Kettunen alleviivaa kulttuurivaihdon merkitystä yritysmaailmassa.

”Monikulttuurisessa työpaikassa olemme päässeet oppimaan muista kulttuureista paljon uutta. Kun olemme työskennelleet ulkomaalaisten yritysten kanssa, työmme on ollut tehokkaampaa ja tuloksemme parempia.”

Monikulttuurinen yritys siis on saanut entistä enemmän näkökulmia potentiaalisten asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kulttuureihin.

”Kansainvälisen harjoittelun myötä yrityksemme on siis saanut muutakin kuin huippuosaajia”, Kettunen hymyilee.

Haluaisitko laajentaa yrityksesi osaamista kansainvälisen harjoittelun avulla? Ota yhteyttä Oulun yliopiston Career Centreen career@oulu.fi!