Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ka­na­da­lai­nen Ilana Pichon maalaa mu­raa­lin Tui­raan, ja sitä ennen hän tu­tus­tuu kau­pun­gin­osaan ja sen asuk­kai­siin

Kuvataiteilija Ilana Pichonin Ensemble (2022) Kanadan Quebecissä. Hän tekee seuraavaksi seinamaalauksen Tuiraan.
Kuvataiteilija Ilana Pichonin Ensemble (2022) Kanadan Quebecissä. Hän tekee seuraavaksi seinamaalauksen Tuiraan.
Kuva: Ilana Pichon

Kanadalainen kuvataiteilija Ilana Pichon on valittu Tuiran Oulu2026-seinämaalauksen tekijäksi. Hän maalaa taideteoksen Itä-Tuirassa Valtatie 54:ssä sijaitsevan kolmikerroksisen pienkerrostalon länsipuolen julkisivuun syyskuun aikana.

Maalaus kuuluu Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden kulttuuriohjelman seinämaalausten sarjaan.

Pichon saapuu Ouluun elokuun lopussa, jolloin hän aloittaa työskentelynsä Tuirassa tutustumalla alueeseen ja sen asukkaisiin. Vierailu on Pichonille ensimmäinen Suomessa.

– Taiteeni on paikkasidonnaista, joten olen innoissani voidessani syventyä uuteen ympäristöön useamman viikon ajan ja luoda kohteeseen pysyvän teoksen, Pichon kertoo tiedotteessa.

Arkkitehti, kuvataiteilija Ilana Pichon on syntynyt ja kasvanut Sveitsissä ja hän asuu ja työskentelee nykyään Kanadan Quebecissä. Hänen taidettaan, kuten seripainatuksia, seinämaalauksia ja installaatioita on nähtävillä sekä gallerioissa että julkisissa tiloissa.

Raati painotti taiteilijavalinnassaan Pichonin kykyä tilalliseen ja kolmiulotteiseen ilmaisuun. Raati piti myös hänen leikkisästä, värikkäästä ja valoisasta tyylistään.

Taiteilijalla on lisäksi monipuolinen kokemus erikokoisten pintojen työstämisestä, ja hän on työskennellyt erilaisten yhteisöjen kanssa osallistavilla menetelmillä, taustoittaa Oulun taidemuseon amanuenssi Katariina Kemppainen.

Raatiin kuuluivat Kemppaisen lisäksi kuvataiteilija Kaija Hinkula, Oulun kulttuurisäätiön tuottaja Inka Hyvönen ja Upeartin taidekoordinaattori Yiorgos Fanaris.

Oulu2026-seinämaalausten kohteet valitaan kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Tämänkertaisen äänestyksen voitti Tuira 25 prosentin äänisaalilla.

Maalauksen paikaksi raati päätyi valitsemaan useammasta vaihtoehdosta vuonna 1962 valmistuneen pienkerrostalon seinän.

– Lähtökohtana oli pohdinta, miten taide toimii kyseisessä paikassa. Seinämaalausten ei myöskään tarvitse olla aina suurikokoisia, sanoo Yiorgos Fanaris.

Hankkeen edellinen, taiteilija Eloise Gillow’n maalaama kookas muraali Käännekohta valmistui Rajakylään yhdeksänkerroksisen asuinrakennuksen julkisivuun syksyllä 2022.

Taiteilija Ilana Pichon on tavattavissa kaikille avoimessa tilaisuudessa Tuiran Tuirakas-asukastuvassa (Jatkotie 2) 1.9. kello 17.30.