Pääkirjoitus: Asun­to­kau­pan krii­si­vai­he sekä lyö että hellii

Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kalevan Päin per­het­tä -pod­cast: Ruuh­ka­vuo­det haas­ta­vat van­hem­muu­den ta­sa-ar­voa, äidit ottavat usein arjen pro­jek­ti­pääl­li­kön roolin – kuun­te­le uusin jakso täältä

Oululaiset pienten lasten vanhemmat Mari ja Antero Kiljunen tietävät, että vastuu arjen pyörittämisestä päätyy usein äidin harteille. Parisuhteen kannalta onkin tärkeää keskustella tuntemuksistaan rehellisesti.

– Keskustelulle oli tarvetta, sillä se havahdutti näkemään sen, mistä kaikesta puoliso oli vastannut aiemmin, muistelee Antero Kiljunen.
– Keskustelulle oli tarvetta, sillä se havahdutti näkemään sen, mistä kaikesta puoliso oli vastannut aiemmin, muistelee Antero Kiljunen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tätä nykyä 7- ja 9-vuotiaiden lasten vanhemmat Mari ja Antero Kiljunen havahtuivat muutamia vuosia sitten monessa lapsiperheessä tuttuun tilanteeseen. Kotityöt olivat alkaneet jakautua oululaisessa lapsiperheessä epätasaisesti.

Käytännössä vastuu monista lasten myötä tutuksi tulevista asioista, kuten seuraavan välikauden vaatehankinnoista tai kaverisynttäreiden järjestämisestä olivat äidin vastuulla.

Tilanteeseen oli ajauduttu pikkuhiljaa ja huomaamatta.

– Kun lapset olivat pieniä, tein osittaista työaikaa ja olin enemmän kotona. Siksi oli tavallaan luontevaa, että otin enemmän vastuuta arjen asioista. Sitten palasin työelämään ja aloitin vielä yliopisto-opinnot töiden ohessa. Silloin havahduin siihen, että näin nämä asiat eivät enää uudessa elämänvaiheessa toimi, Mari Kiljunen kertoo.

– Se oli yhteisen keskustelun paikka. Keskustelulle oli tarvetta, sillä se havahdutti näkemään sen, mistä kaikesta puoliso oli vastannut aiemmin, muistelee Antero Kiljunen.

Kuuntele Kalevan uuden Päin perhettä -podcastin ensimmäinen jakso, jossa aiheena on vanhempien välinen tasa-arvo.