Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kalevan koi­ran­pen­tu­li­ven pal­le­rot läh­te­vät maail­mal­le, luvassa eri­kois­lä­he­tys – tu­han­net kat­so­jat ovat seu­ran­neet Oulun pen­tu­lan elämää

Kalevan koiranpentuliven tähdet ovat lähdössä kohti uusia seikkailuja. Viimeinen lähetys Oulusta on luvassa torstaina kello 9.30 alkaen. Kysymyksessä on erikoislähetys, joka kannattaa katsoa.

Suurin osa koiranpentuliven söpöläisistä jää Ouluun.
Suurin osa koiranpentuliven söpöläisistä jää Ouluun.
Kuva: Tiina Räisänen

Kalevan koiranpentuliven tähdet ovat lähdössä kohti uusia seikkailuja. Viimeinen lähetys Oulusta on luvassa torstaina kello 9.30 alkaen. Kysymyksessä on erikoislähetys, joka kannattaa katsoa.

Kalevan verkkolehden live-lähetyksissä oululaisia pentuja on seurattu seitsemän viikon ajan. Sinä aikana söpöläiset ovat kasvaneet pienistä avuttomista nyyteistä vauhdikkaiksi ilopillereiksi. Aamuisilla live-lähetyksillä ja niistä julkaistuilla tallenteilla on ollut tuhansia katsojia.

Bichon frisé -pentueen kasvattaja, kennel Mercurite'sin Tiina Räisänen kommentoi, että pennut ovat nyt kypsiä lähtemään omiin koteihinsa.

– Kaikki tähdet ovat olleet kohdillaan näiden pentujen kanssa. Ne ovat kasvaneet hyvin, emolla on riittänyt maitoa ja ne alkoivat heti syödä kiinteätä ruokaa, kun sitä tarjottiin, Räisänen iloitsee.

Seitsemän pennun pyörittämisessä on ollut paljon työtä. Kasvattaja naurahtaa, että seitsemään on tullut laskettua tosi monta kertaa: ovathan kaikki pennut aina tallessa.

Pennut ovat olleet tasaisesti saman näköisiä, joten niiden erottamiseksi on pitänyt käyttää kynsilakkakoodistoa. Pennun turkkiin niskaan, peppuun ja hännän päälle on laitettu tippa eri väristä kynsilakkaa kullekin.

Pentulan ilot esiin

Pääosa seitsemästä pennusta jää Ouluun, yksi niistä matkaa Kuopion seudulle ja toinen Suonenjoelle. Kasvattaja jättää isoimman tyttöpennun itselleen.

Tiedä, vaikka joskus olisi tulossa kolmannen polven pentulive. Nykyisen pentueen emo Kiko oli nimittäin mukana Kalevan ensimmäisessä koiranpentulivessä jo keväällä 2020, jolloin se oli yksi pienistä pennuista.

Paljon positiivista palautetta livelähetyksistä saanut Räisänen halusi tuoda pentulan ilot näytille suurelle yleisölle.

Bichon frisé -pentu osaa olla suloisuuden perikuva.
Bichon frisé -pentu osaa olla suloisuuden perikuva.
Kuva: Tiina Räisänen

– Puhelin vain telineeseen kiinni ja live pyörimään. Ihmisiä kiinnostaa koirien elämän seuraaminen. Se herättää tunteita.

Räisänen tahtoo näyttää avoimesti sitä työtä, jota suomalaiset koirankasvattajat tekevät.

– Nykyisin on ollut paljon negatiivista uutisointia pentutehtaista sekä kasvattamisesta ja kenneltoiminnasta. Pentutehtaita vastaan pitää taistella, mutta suurin osa suomalaisista koirankasvattajista hoitaa koiriaan tosi ihanasti. Kasvattajat tekevät uhrauksia muussa elämässään, jotta koirilla kaikki olisi hyvin.

Kunnon kasvattajat eivät Räisäsen mukaan ajattele, että ovat pentujen elämässä mukana vain kahdeksan viikkoa.

– Koirat voivat elää 15 vuotta. Ne ovat kasvattejani aina. Olen kiinnostunut niiden elämästä ja  valmis auttamaan uusia omistajia jatkossa.

Koirat yhdistävät ja tuovat uusia ystävyyssuhteita. Räisänen kertoo, että hänenkin luonaan vierailee hurja määrä porukkaa. Milloin asialla ovat pentujen katselijat, milloin taas kasvatit käyvät turkin trimmauksessa.

Fakta

Pennut saivat Marvel-nimet

Pentujen viralliset kennelnimet valittiin Marvel-sarjakuvamaailman mukaan.

Tytöt:
Mercurite's Scarlet Witch, Mercurite's Black Widow, Mercurite's Captain Marvel, Mercurite'sGuardian of the Galaxy, Mercurite's Wakanda Forever

Pojat:
Mercurite's Love an Thunder, Mercurite's  Captain America