Kolumni: Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mi­nen on pe­rus­tel­tua – voisiko Ruotsin malli toimia meil­lä­kin?

Luitko jo tämän?: Ou­lu­lais­taus­tai­nen Ma­rian­ne Le­hi­koi­nen auttaa naisia pää­se­mään yrit­tä­jyy­den huip­pu­tu­lok­siin

Kah­del­le en­ti­sel­le po­lii­sil­le syyt­teet tör­keäs­tä pe­rät­tö­mäs­tä lau­su­mas­ta tuo­mio­is­tui­mes­sa – to­dis­ti­vat Jari Aarnion huu­me­tyn­ny­ri­ju­tus­sa

Syyttäjän mukaan väärät tiedot liittyivät Aarnion huumejutussa käyttämiin puhelinliittymiin. Aarnio tuomittiin jutussa kymmenen vuoden vankeuteen.

Helsinki

Kahta entistä poliisia vastaan on nostettu syytteet törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Asia liittyy Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota koskeneeseen huumetynnyrijuttuun, jota puitiin Aarnion osalta eri oikeusasteissa vuosina 2015–2019.

Huumerikosyksikössä työskennelleitä poliisimiehiä kuultiin jutussa todistajina Helsingin käräjä- ja hovioikeudessa. Syyttäjän mukaan he antoivat oikeudessa vääriä tietoja, jotka tukivat Aarnion väitteitä keskeisiin todisteisiin kuuluneista prepaid-liittymistä ja niiden käytöstä.

Aarnio väitti, että puhelimet olivat yhteisessä käytössä ja niitä käyttivät useat poliisimiehet. Oikeus kuitenkin katsoi näytetyksi, että Aarnio oli niin sanottu Pasilan mies, joka käytti liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.

Toinen syytetty sai helmikuussa virkarikostuomion

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syytteen saaneista miehistä toinen on Helsingin poliisilaitoksen entinen rikosylikonstaapeli Marko Verlin. Hänet tuomittiin helmikuussa sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta jutussa, joka myös liittyy Aarnioon.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Verlin käytti työaikaansa henkilöiden ja ajoneuvojen luvattomaan tarkkailuun Aarnion pyynnöstä loppuvuonna 2016. Verlin kiisti syytteen. Käräjäoikeuden tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi Verlinin viime vuoden keväällä. Hän on valittanut potkuistaan hallinto-oikeuteen. Myöskään toinen törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa syytteen saanut mies ei ole enää Helsingin poliisilaitoksen palveluksessa. Hän irtisanoutui itse kesällä 2017.

Aarnio sai huumetynnyrijutussa kymmenen vuoden vankeustuomion Helsingin hovioikeudessa vuonna 2019. Aarnion syyksi luettiin muun muassa satojen hasiskilojen maahantuonnin järjestely.