Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jouluna yk­si­näi­syys ko­ros­tuu – jo­kai­nen meistä voi auttaa

Vuosi kääntyy loppuaan kohden ja kauan kokoon kursitun hyvinvointialueen taival alkaa toden teolla. Kehittämistyössä on uurastettu vuosikausia ja paljon uutta hyvää on saatu aikaiseksikin. Esimerkiksi kotikuntoutushankkeen selvitystyön perusteella monen ikäihmisen tilanne on parantunut, kun asioita on alettu tehdä mielekkäämmällä, asiakkaan toimintakykyä edistävällä ja ylläpitävällä tavalla.

Samoin muistisairaan hoitopolkua on viety toiveita herättävään suuntaan. Koko alueelle on esimerkiksi tulossa yksi yhteinen numero, josta voi kysyä muistiasioista ja saada ohjausta eteenpäin.

Ilmassa on kuitenkin paljon myös huolenaiheita. Miten palvelut toteutuvat hyvinvointialueella? Muuttuuko kaikki. Asiantuntijat ovat lohduttaneet, että aluksi kaikki jatkuu totutulla tavalla. Uudistukset toteutuvat vähitellen. Ihan viime päivinä mediassa on puhuttu päivystysten ruuhkautumisesta ja ihmisistä, jotka pahimmillaan odottavat erikoissairaanhoidon paikoilla pääsyä tarvitsemaansa hoivaan.

Yhdeksi ratkaisuksi on esitetty erityisiä hoivapäivystysyksiköitä. Idea on hyvä. Kehittämistyötä tarvitaan jatkuvasti. Hyvinvointialue ei tule kerralla valmiiksi.

"Voisitko Sinä olla jonkun jouluenkeli, joka hetkeksi unohtaa omat kiireensä ja lahjoittaa arvokkaintaan, aikaansa, paitsi kaikkein läheisimmilleen myös jollekin sellaiselle, jolla läheisiä ei ole?"

Yksi huolenaihe on lisääntyvät digitaaliset palvelut, joista tunnutaan toivottavan messiasta kaikenlaiseen resurssipulaan. Ajan kanssa digitalisaatio varmasti tuokin helpotusta. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä tosiasia, että monet ikäihmiset tai muuten digivaltaväylältä syrjäpoluille joutuneet saattavat jäädä jopa kokonaan ilman tarvitsemiaan palveluita, koska eivät osaa suunnistaa digipoluilla.

Kaikilla ei ole tietokonetta eikä älypuhelinta, ja vaikka olisikin, niiden käyttö ei luonnistu.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.