Liikunta: Mu­hos­lai­nen Sanna Pie­ni­nie­mi on sat­san­nut liik­ku­mi­seen­sa yli 30 000 euroa

Hiihto: Suo­si­tun Iinatin hiih­to­la­dun tau­ko­ka­tos romahti

Luitko jo tämän: Nämä pojat kan­ta­vat Kärppiä tu­le­vai­suu­des­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

JHL ja Palta so­vin­toon rau­ta­tie­alan työ­eh­to­so­pi­muk­ses­ta – val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja on antanut kaksi so­vin­to­eh­do­tus­ta ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­kiis­taan

Rautatiealan sovintoehdotus hyväksyttiin ja alalle saatiin uusi kaksivuotinen työehtosopimus, kertoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tiedotteessaan. JHL:n osalta lakkouhka peruuntuu.

JHL:n hallitus, Raideammattilaiset JHL:n hallitus sekä työnantajia edustava Palta hyväksyivät valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran keskiviikkona tekemän rautatiealan sovintoehdotuksen.

– Ympäristössä olevat realiteetit huomioiden lopputulos on siedettävä. Hyvänä asiana voi pitää, että nyt palkkaliitteessä 4 olevien raitiovaunukuljettajien, metrojunakuljettajien ja kaupunkiraideliikennekuljettajien palkkaukseen liittyvät vinoutumat on saatu korjattua järjestelyerällä, joka on 207 euroa ohjekuukausipalkkoihin sopimuskauden aikana, JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt kertoo tiedotteessa.

JHL:ään kuuluvien rautatiealan työntekijöiden palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuuden prosentin verran. Sopimukseen kirjattiin myös huhtikuussa 2023 palkan yhteydessä maksettava 500 euron kertaerä. Työehtosopimukseen kirjattiin myös 32 päivän palkallinen vanhempainvapaa ei-synnyttävälle vanhemmalle entisen kolmen päivän vapaan sijaan.

Valtakunnansovittelija antoi kaksi sovintoehdotusta RAU:lle ja Paltalle

Varoitus kahdesta lakosta maaliskuulle on voimassa vielä toisella rautatiealan työntekijäliitolla, veturinkuljettajia edustavalla Rautatiealan Unioni RAU:lla. Ensimmäinen lakko ajoittuisi 6.–10. maaliskuuta, toinen 13.–17. maaliskuuta. RAU ja Palta eivät ole toistaiseksi päässeet sopuun uudesta työehtosopimuksesta.

Valtakunnansovittelija kertoo antaneensa kaksi sovintoehdotusta Rautatiealan Unionin RAUn ja Paltan välisiin työriitoihin, jotka koskevat muun muassa veturinkuljettajien työehtosopimuksia. Työriidan osapuolten on määrä antaa vastauksensa ehdotuksiin tänään kello 17.

RAU on osana työtaistelua antanut kaksi lakkovaroitusta. Veturinkuljettajien lakko alkaisi ensi maanantaina ja kestäisi perjantaihin asti. Toinen RAUn ilmoittama lakko alkaisi tätä seuraavalla viikolla ja koskisi liikenteenohjausta.

VR:n mukaan yhtiö joutuisi RAUn lakkojen aikana perumaan kaikki kauko- ja lähijunat.

Uutista päivitetty 2. maaliskuuta kello 9.49: Korjattu, että RAU:lla on yhä voimassa oleva lakkovaroitus. Päivitys 12.14: Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen RAU:lle ja Paltalle.