Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Isä sai sakot ala-as­te­ikäi­sen lap­sen­sa pa­hoin­pi­te­lys­tä Oulussa – oikeus: ris­ti­rii­to­ja ei rat­kais­ta ku­rit­ta­mi­sel­la

Oulun käräjäoikeus antoi maanantaina tuomion ala-asteikäistä lastaan Oulussa pahoinpidelleelle isälle.

Hän teki vuosina 2018–2020 lapselleen ruumiillista väkivaltaa, mikä aiheutti tälle kipua. Lapsi oli tekojen aikaan 9–10-vuotias.

Isä juoksi lapsen kiinni ja löi häntä kädellä selkään niin, että lapsen ihoon jäi iso punoittava jälki. Isä myös tarttui lasta leukaperistä ja puristi siten, että lapseen jäi punoittava jälki. Lisäksi hän veti tätä hiuksista.

Mies kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin. Hän väitti muun muassa, että lapsen kertomus tapahtumista on vääristelty. Oikeudelle ei kuitenkaan jäänyt varteenotettavaa epäilyä miehen syyllisyydestä.

– Ristiriitoja lapsen kanssa ei ratkaista fyysisellä kurittamisella. Kuritus tai ”kasvatustarkoitus” ei myöskään ole oikeuttamisperuste, vaan kuritusväkivalta on yksiselitteisesti lapsen pahoinpitelyä, oikeuden tuomiossa todetaan.

– Lapsella on aikuisen kanssa yhtäläinen oikeus ihmisarvoon ja väkivallattomaan elämään, se katsoi.

Oikeuden mukaan rikokset tapahtuivat lapsen kotona, jossa tämän tulisi voida tuntea olevansa turvassa. Tekijänä oli isä, jota kohtaan lapsen tulisi voida tuntea luottamusta. Oikeus arvioi myös muita seikkoja ja päätyi siihen, että isä voi sovittaa tekonsa tuntuvalla sakkorangaistuksella.

Se langetti vuonna 1979 syntyneelle miehelle kahdesta pahoinpitelystä rangaistukseksi 60 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan se merkitsee 2880 euron suuruista sakkorangaistusta.

Lisäksi isän pitää maksaa lapselleen 400 euroa korvausta kivusta ja särystä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.