Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hy­vin­voin­ti­val­tio voidaan säi­lyt­tää vain yli­su­ku­pol­vi­sel­la ajat­te­lul­la

Pidämme nykyistä pohjoismaista hyvinvointivaltiota itsestään selvyytenä ja onkin itsestään selvää, että se on nykyisillä tiedoilla selkeästi paras tapa järjestää yhteiskunta. Hyvinvointivaltion yllä leijailee kuitenkin erittäin tummia pilviä, joilta poliitikot ummistavat silmänsä. Taloudessa on aika herätä ruususen unesta.

Entinen pääministeri ja nykyinen keskustan kansanedustaja Juha Sipilä arvioi 15.6. eduskunnan täysistunnon puheenvuorossaan julkisen talouden olevan lähitulevaisuudessa jopa 13 miljardia alijäämäinen. Kyllä, luit oikein, 13 miljardia.

Tätä 13 miljardia ei voida selittää koronalla ja Ukrainan tilanteella, vaan tämä on nykyinen talouden realiteetti näiden kriisien jälkeen. Tähän kun lisätään vielä huoltosuhteen entisestään heikkeneminen, niin viimeistenkin silmien olisi syytä avautua. Nykyisellä menolla olemme menossa kovaa vauhtia Kreikan, Italian ja Ranskan tielle ja voimme heittää hyvästit hyvinvointivaltiolle. On aivan käsittämätöntä, kuinka hiljaa tästä aiheesta ollaan julkisessa keskustelussa.

"Keskustan tulisi nykyisessä tilanteessa palata rohkeasti johtavaksi vastuullisen taloudenpidon puolueeksi."

Heikointa suorittamista on nähty gallupien kärjessä porskuttavalta kokoomukselta, joka lähinnä keskittyy varmistelemaan vaalivoittoa jakamalla vaalilupauksissa miljardeja joka puolelle. Mitään todellisia lääkkeitä nykyisen tilan parantamiseksi ei ole kokoomukselta nähty, puhumattakaan perussuomalaisista.

Perussuomalaiset antavat täysin virheellisesti ymmärtää, että vihreään siirtymään panostaminen on Suomelle haitaksi. Samaan aikaan perussuomalaiset ovat olevinaan huolissaan julkisesta taloudesta ja jakavat taikaseinästä miljardeja milloin mihinkin sinänsä hyvään ja kannatettavaan kohteeseen. Mitään todellisia keinoja rahoituspohjan laajentamiseksi ei ole oppositiopuolueilta kuultu.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa keskusta sai Juha Sipilän johdolla vaalivoiton lupaamalla pistää Suomen surkeassa kunnossa olevan talouden kuntoon.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.