Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Helteet jat­ku­vat Poh­jois-Suo­mes­sa koko viikon – ky­syim­me, miten ne vai­kut­ta­vat toi­min­ta­ky­kyyn: "Juo­mi­ses­ta kan­nat­taa pitää kiinni, vaikka helle ei tun­tui­si enää tu­ka­lal­ta"

Helteiset kelit jatkuvat Pohjois-Suomessa koko viikon ajan. Helle näkyy paitsi tukalana olona, mutta myös keskittymiskyvyn kärsimisenä. Veden juomista ei pidä unohtaa, vaikka olo ei tuntuisi tukalalta.

Kotona etätöissä viilentyä voi suihkussa tai uimassa käymällä. Työterveyslaitoksen tutkija Sirkka Rissanen suosittelee pienten vesimäärien juomista säännöllisesti kerrallaan, jolloin vesi imeytyy paremmin elimistöön.
Kotona etätöissä viilentyä voi suihkussa tai uimassa käymällä. Työterveyslaitoksen tutkija Sirkka Rissanen suosittelee pienten vesimäärien juomista säännöllisesti kerrallaan, jolloin vesi imeytyy paremmin elimistöön.
Kuva: Pekka Aho

Kolmenkymmenen asteen raja rikottiin Pohjois-Suomessa jo viikonloppuna ja hellerajan pinnassa pysytään koko kuluvan viikon ajan. Pohjois-Pohjanmaalle annettiin maanantaina varoitus uudesta helle- ja kuivuusjaksosta.

Ikäihmisten ohella myös työikäisten tulee ottaa kuuma sää huomioon arjessa sekä lomalla.

Miten helle vaikuttaa ajatteluun ja työntekoon, ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo, Oulun yliopistosta?

– Meillä ihmisillä on optimilämpötila, jossa toimimme parhaiten. Älyllinen suoriutumiskyky ja sen eri osa-alueet, kuten keskittymiskyky ja ajattelu, alkavat nopeasti heikentymään kun lämpötila kohoaa.

– Kun keho alkaa lämpenemään, ensimmäisenä vaikutukset näkyvät keskittymisessä. Haitalliset vaikutukset älylliseen suoriutumiskykyyn, kuten päättelykykyyn ja muistitoimintoihin, voimistuvat kun kehon syvemmät osat lämpenevät.

– Kuumaan ympäristöön liittyvistä oireista keskittymiskyvyn puute on yleistä väestötasolla. Tällä voi olla työterveysnäkökulmasta olla haitallisia vaikutuksia, lisäten tapaturma-alttiutta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.