Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Helteet ai­heut­ta­vat haas­tei­ta lem­mik­kien ak­ti­voin­tiin – Musti ja Mirri: "Läm­pö­hal­vaus voi ke­hit­tyä todella no­peas­ti"

Kesäisin koirat kaipaavat tasaisesti virikkeitä ja lepoa.

Viimeaikaiset helteet ovat vaikeuttaneet lemmikinomistajien työtä. Kuumissa olosuhteissa huolehditaan yleensä lemmikin viilennyksestä, jolloin virikkeiden tarjoaminen voi jäädä vähemmälle.

Koirien pitää päästä toteuttamaan lajityypillisiä piirteitä kuumuudesta huolimatta. Tylsistyneestä lemmikistä tulee nopeasti alakuloinen, kerrotaan Mustin ja Mirrin tiedotteessa.

– Hyviä aktivointitapoja helteellä ovat temmoltaan rauhalliset leikit, koirien nuolualustat ja täytetyt puruluut, joita voi pakastaa. Mikäli sisällä on viileää, koiralla voi harjoittaa namietsintää ja normaaleja harjoituksia, eläinten koulutuksen asiantuntija Janica Raudasoja kertoo.

Liiallisesta kuumuudesta tai aktivoinnista voi seurata lämpöhalvaus

Usein kesäisin koirien aktivointi on helpompaa, sillä omistajilla on enemmän aikaa lemmikeilleen. Omistajien on kuitenkin tarkkailtava lemmikkiä leikkien aikana, sillä kaikki koirat eivät osaa hakeutua itse viileään. Erityisesti seurakoirista löytyy yksilöitä, jotka haluavat olla omistajan lähettyvillä, vaikka lämpöhalvaus ei olisi kaukana.

– Lämpöhalvaus voi kehittyä todella nopeasti. Usein ajatellaan, että siihen tarvitaan kahden tunnin lenkki kuumalla säällä, mutta näin ei ole. Lämpöhalvaus saattaa olla minuuteista kiinni, mikäli koira on jo valmiiksi kuumissaan, Raudasoja varoittaa.

– Jos koiralla näyttää olevan kuuma, sillä myös on. Jos koirat pystyvät näyttämään jonkinlaisia tunteita, niin ne myös pitävät paikkansa.

Näin huolehdit koiran aktivoinnista helteillä
  • Kuuntele omaa lemmikkiä. Koirissa on rotukohtaisia eroja lämmönkestävyydessä, mutta rodun sijaan pitää tarkastella yksilöä ja sen mahdollisesti poikkeavaa käytöstä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.