Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tuk­sel­le bud­jet­ti­rii­hes­tä vält­tä­vä ar­vo­sa­na

Hallitus julkaisi viimeisen budjettiriihensä tulokset torstaina. Siinä on paljon hyviä elementtejä, jotka helpottavat inflaatiosta kärsiviä suomalaisia.

Opetuksen ja kasvatuksen kannalta talousarvioesitys on sen sijaan pettymys. Opetusalan ammattijärjestö OAJ toivoi hallitukselta apua varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan alan opettajien koulutusmäärän noston rahoituksella. Sitä ei tullut. Hoiva-avustajien koulutusmääriä sen sijaan nostetaan, mikä sinänsä on hyvä asia. Vastakkainasettelu on tässä tilanteessa turhaa, mutta on silti pakko muistuttaa, että varhaiskasvatuksen merkitys Suomelle on kriittisen tärkeä siinä kuin hoivankin tärkeys.

Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on tietysti tervetullut esitys lapsiperheille. Kunnille se sen sijaan lisää huolta rahojen riittämisestä, kun ne pyrkivät tuottamaan laadukasta varhaiskasvatusta jo valmiiksi vaikeassa taloustilanteessa. Toivottavasti valtio kompensoi alennuksen kunnille täysimääräisesti.

Opettajarekisterin perustaminen jää esityksessä ilman rahoitusta. Rekisterin avulla kerättäisiin tietoa opettajamäärästä alueellisesti ja aloittain. Se puolestaan hillitsisi opettajapulan kasvua, minkä kanssa varsinkin kasvukeskuksista kauempana olevat alueet painivat.

Jotain hyvääkin esityksessä on. Ammatillisen toisen asteen perusrahoitukseen esitetään korotusta. Myös perusopetuksen B1-kielen tuntimäärää nostetaan.

Vaikka hallitus on tehnyt vuosien varrella hyviä päätöksiä koulutuksen ja opetuksen suhteen, viimeisestä budjettiriihestä se ei saa kiitettävää, korkeintaan välttävän arvosanan. Tässä tilanteessa kuutonen tai seiska ei vain oikein riitä.

Ari-Pekka Sirviö

puheenjohtaja

OAJ Pohjois-Pohjanmaa

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.