Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Jääkiekko: Kärpät otti viimein en­sim­mäi­sen kolmen pisteen voit­ton­sa

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta: "Täm­möi­siä riskejä meillä on joka pai­kas­sa"

Valoja ei laiteta, koska suunnittelun lähtökohtana on ollut, että merimaisema pysyisi mahdollisimman ennallaan. Myös sillan liikennemäärät ovat arvioiden mukaan sen verran alhaisia, ettei valaistusta tarvita.

Havainnekuva Hailuotoon menevästä Huikun sillasta.
Havainnekuva Hailuotoon menevästä Huikun sillasta.
Kuva: Väylävirasto

Hailuotoon ajaminen on tämänhetkisen arvion mukaan mahdollista aikaisintaan vuonna 2025. Maayhteyshankkeen vesilupapäätöksestä tehty valitus on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Oulunsalon Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille rakennettavan kiinteän maayhteyden rakentaminen voisi käynnistyä keväällä 2023, jos hallinto-oikeuden päätös asiasta valmistuu tämän vuoden aikana, eikä päätöksestä valiteta. Ensimmäinen auto voisi ajaa reittiä pitkin aikaisintaan vuonna 2025.

Yhteys Hailuotoon rakentuisi pengertiestä ja kahdesta sillasta. Pengertien osuus kokonaisuudesta olisi 6,9 kilometriä, kahden sillan yhteispituus puolestaan 1,5 kilometriä.

Ajaminen tapahtuisi kuitenkin ilman valaistusta. Suunnittelun lähtökohtana on ollut, että merimaisema pysyisi mahdollisimman ennallaan.

– Pätkä on tieluokkana alhainen ja liikennemäärät ovat pieniä, se on ensimmäinen syy valaistuksen puuttumiselle. Toinen syy on se, ettemme halua merialueelle valoketjua. Haluamme, että tie ja silta olisivat mahdollisimman huomaamattomia, yhteyden pääsuunnittelija Pekka Mosorin A-Insinööreihin kuuluvasta Plaanasta sanoo.

Hankkeen projektipäällikkö Terhi Honkarinta Väylävirastosta on Mosorinin kanssa samoilla linjoilla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.