Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hai­luo­to­lai­nen ku­va­tai­tei­li­ja Anni Ra­pi­no­ja on Oulun yli­opis­ton Vuoden alum­ni – "­Ra­pi­no­ja on yli 40 vuoden ajan ra­ken­ta­nut pu­hut­ta­val­la luonto- ja ym­pä­ris­tö­tai­teel­laan yh­tey­den tieteen ja taiteen vä­lil­le"

Vuoden opiskelijan tunnustuksen sai tekniikan kandidaatti Meri Pekki.

Kuvataiteilija Anni Rapinoja on Oulun yliopiston Vuoden alumni 2022.
Kuvataiteilija Anni Rapinoja on Oulun yliopiston Vuoden alumni 2022.
Kuva: Pekka Peura / arkisto

Kuvataiteilija Anni Rapinoja on Oulun yliopiston Vuoden alumni 2022.

Valinnan perusteena on Rapinojan merkittävä elämäntyö, sillä hän on yli 40 vuoden ajan rakentanut puhuttavalla luonto- ja ympäristötaiteellaan yhteyden tieteen ja taiteen välille.

Oulun Yliopistoseura ry julkisti nimityksen Oulun yliopistogaalassa perjantaina 11. marraskuuta.

Anni Rapinoja valmistui filosofian kandidaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 1974. Kasvitieteen ja maantieteen opinnot ovat olleet Rapinojalle ratkaisevan tärkeitä luonnon- ja ympäristötaiteen tekemiseen.

Vuonna 2016 Rapinoja palasi Oulun yliopistolle professori Seppo Vainion kutsumana. Rapinoja tutki Geenit & yhteiskunta -hankkeessa, mitä annettavaa tieteellä ja sen tekniikoilla voisi olla hänen taitelleen.

Projektin aikana syntyi taiteilijan ja tutkijoiden yhteistyönä useita videoita ihmissilmin näkymättömästä maailmasta.

– Rapinoja on ensimmäinen Oulun yliopiston alumni, jonka toiminta sekä merkittävät kansalliset ja kansainväliset ansiot taiteen alalla huomioidaan yliopiston Vuoden alumni -tittelillä, kertoo Oulun Yliopistoseuran puheenjohtaja Eva Maria Raudasoja tiedotteessa.

Rapinoja on Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen ja Oulun taiteilijaseuran jäsen.

Oulun yliopistoseura ry on nimennyt Vuoden alumnin vuodesta 1999 lähtien. Ensimmäinen Vuoden alumni oli presidentti Martti Ahtisaari.

Oulun yliopistogaalassa nimettiin myös Vuoden opiskelija 2022. Huomionosoitus myönnettiin tekniikan kandidaatti Meri Pekille.

Neljännen vuoden prosessitekniikan opiskelija Pekki on koko opiskeluaikana tehnyt töitä opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin eteen niin Prosessikillassa kuin sen ulkopuolella.

Killan häirintäyhdyshenkilönä toimiminen kuvastaa pyyteettömyyttä, vahvaa oikeustajua ja rohkeutta puolustaa väärinkohdeltuja. Siinä tehtävässä hän on luonut opiskelijoille turvallista ja tasa-arvoista opiskelutilaa, perusteluissa kerrotaan.