Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Fla­men­co­lau­la­ja Anna Murtola työstää ko­ti­seu­tua nos­ta­vaa kon­sep­ti­le­vyä en­ti­ses­sä ko­ti­kau­pun­gis­saan Oulussa

Vaikka Anna Murtola lähti Oulusta opintojen perässä jo syksyllä 2015, hän kokee edelleen olevansa oululainen. – Kotiseutu on aina mukana kaikessa mentaliteetissa ja tekemisessä, hän sanoo.
Vaikka Anna Murtola lähti Oulusta opintojen perässä jo syksyllä 2015, hän kokee edelleen olevansa oululainen. – Kotiseutu on aina mukana kaikessa mentaliteetissa ja tekemisessä, hän sanoo.
Kuva: Anssi Juntto

Flamencolaulaja Anna Murtola käveleskeli pari vuotta sitten entisessä kotikaupungissaan Oulussa ja vaikuttui värivalaistuksessaan dramaattiselta tulivirralta näyttävästä Plaanaojasta. Murtola piipahti myös Ainolan puistossa ja tunsi tutun viiman kasvoillaan.

– Heräsi ajatus siitä, kuinka eletty elämä kasvattaa ihmisen ympärille erilaisia kerroksia. Siellä alla on kuitenkin jonkinlainen ydinminä, joka kotiseudulle palatessa vahvistuu. Tuli vahva tunne, että kotiseudun viima riisuu ihmisestä niitä kerroksia, ja että täällä kohtaa itsensä sellaisena kuin ytimessään on, Murtola kertoo.

– Tuli tarve tutkailla omia juuriani, jotka varsinkin näin pohjoissuomalaisena flamencolaulajana eivät ole yhtään yksiselitteiset.

Kokemukset ja tuntemukset olivat lähtölaukaus kotiseutua nostavan konseptilevyn tekemiselle. Projekti itsessään alkoi takkuillen. Rahoituksen hankkiminen oli hidasta, sitten korona löi kapuloita rattaisiin.

Erityinen pysähdyksen paikka oli se, kun Murtolan äiti menehtyi kesällä 2020. Siitä toipuminen otti aikansa.

Nyt Murtola on työstänyt tulevaa levyä Oulussa jo kahden residenssijakson verran.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.