Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Fen­no­voi­man työn­te­ki­jät saivat myön­ny­tyk­siä, mutta mukana oli myös ehtoja – "Ei se, mitä pyy­sim­me, mutta parempi kuin odo­tim­me"

Työntekijät joutuivat myönnytysten vastineeksi allekirjoittamaan sopimuksen siitä, etteivät he haasta Fennovoimaa oikeuteen esimerkiksi maksamattomista bonuksista.

Fennovoima ilmoitti tänään muutosneuvottelujen päättyneen. Yhtiö irtisanoo Hanhikivi1 -ydinvoimalahankkeen kariutumisen seurauksena lähes kaikki työntekijänsä.

Viime viikolla Kaleva uutisoi työntekijöiden Fennovoiman hallitukselle lähettämästä kirjeestä, jossa syytettiin yhtiötä muun muassa muutosneuvotteluihin liittyvän tiedon pimittämisestä. Tunnelma työntekijöiden ja hallituksen välillä oli riitaisa.

Lue lisää: Fen­no­voi­man työn­te­ki­jät ker­to­vat yhtiön nih­keäs­tä asen­tees­ta muu­tos­neu­vot­te­luis­sa – tietoa pi­mi­te­tään ja ve­do­taan lain mi­ni­mi­vaa­ti­muk­siin

Bonukset jäävät saamatta

Pirjo Knuuttila, joka on toiminut henkilöstön luottamusmiehen tukena muutosneuvottelujen aikana, kertoo tunnelmien olevan haikeat ja väsyneet. Toisaalta suurin osa henkilöstöstä on valmis pakkaamaan tavarat ja siirtämään katseet tulevaisuuteen.

Työnantaja tuli henkilöstöä vastaan maksamalla kahden kuukauden palkkaa vastaavan irtisanomiskorvauksen.

Työnantajan myönnytyksillä oli kuitenkin ehtonsa. Työntekijät joutuvat allekirjoittamaan sopimuksen, jolla he suostuvat myönnettyihin korvauksiin eivätkä haasta Fennovoimaa oikeuteen. Oikeusteitse työntekijä saattaisi periä esimerkiksi bonuksia, joita henkilöstölle on karttunut vuosien aikana. Bonukset piti maksaa rakentamisluvan myöntämisen jälkeen.

– Ehto on seurausta siitä, että työntekijät ovat antaneet liitoille tehtäväksi selvittää bonusten maksamatta jättämisen lainmukaisuutta, Knuuttila selittää.

Myös työterveyshuolto luvattiin puolen vuoden ajaksi kaikille työttömäksi jääville, ei vain pitkään talossa olleille, kuten laki velvoittaisi.

Irtisanomiset tehdään viikon päästä

Kaleva haastatteli viikko sitten ulkomaalaista ydinvoima-asiantuntijaa, joka muutti Pyhäjoelle viime vuonna.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.